Hlavní obsah

Kušnierz dostal sedm let vězení kvůli kauze ROP Severozápad

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Bývalý ředitel úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petr Kušnierz má strávit sedm let ve vězení za ovlivňování výběru projektů dotovaných evropskými penězi. Trest mu ve středu vyměřil ústecký krajský soud. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Na lavici obžalovaných jsou (zleva) Pavel Kouda, Petr Kušnierz, Pavel Markvart, Jan Martinovský a Irena Kotlanová.

Článek

Někdejší sociálně demokratický náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda dostal tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let a zákaz činnosti v souvislosti s dotacemi na pět let. Kouda stále trval na své nevině, soud ale jeho výpovědi neuvěřil.

Další z bývalých ředitelů úřadu Pavel Markvart dostal podmíněný dvouletý trest s odkladem za tři roky a pětiletý zákaz činnosti.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz (uprostřed) u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Podmíněný trest uložil soud i úřednici Ireně Kotlanové, která měla status spolupracující obžalované. Dostala dva roky vězení se čtyřletým odkladem.

Soud vycházel při uznání viny z řady odposlechů a také z výpovědí svědků, kterých bylo vyslechnuto několik desítek. Soudu pomohla také výpověď Ireny Kotlanové. „Přihlédli jsme k tomu, že bez vaší výpovědi bychom těžko mohli rozhodovat o vině Koudy a Markvarta, řekla Kotlanové v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Kamila Elsnicová.

Naopak bývalého právníka úřadu Jana Martinovského a dalšího z ředitelů Petra Vráblíka soud obžaloby zprostil.

Rozhodl se mluvit 

Bývalý ředitel Petr Kušnierz skutky stále popíral, minulý měsíc se ale rozhodl u soudu hovořit o praktikách při ovlivňování dotací. Ovlivňování projektů na ROP Severozápad se podle něj dělo, a to i s vědomím politiků Ústeckého a Karlovarského kraje.

Část skutků přiznal. Soud mu uložil souhrnný trest i za čin, za který byl odsouzen již v minulých letech. Kušnierze v souvislostí s ROP Severozápad vyšetřuje ÚOOZ již v pořadí třetí kauze, čelí znovu obvinění z poškozování finančních zájmů EU.

Soud se rozsáhlou kauzou čítající 8700 stran spisu zabýval od září 2014. Před soudem stálo původně osm lidí. Podnikatele Omara Koleilata už loni soud viny zprostil viny již loni, případ úřednice Kláry Odvárkové pak vyloučil k samostatnému projednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám