Hlavní obsah

Krvavou potyčku cizinců ve Zlíně musí znovu projednat krajský soud

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zlínská pobočka Krajského soudu v Brně se bude muset znovu zabývat roztržkou, která se předloni v prosinci odehrála mezi dvěma cizinci na ubytovně v Pozlovicích a ze které si nyní osmačtyřicetiletý Ukrajinec odnesl několik bodných ran nožem do nohy. Krajský soud uložil loni 36letému Litevci za vraždu ve stádiu pokusu 12,5 roků vězení. Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek tento rozsudek zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Článek

„Krajský soud by měl doplnit dokazování. Dostatečně neodůvodnil, na základě čeho dovodil, že se obžalovaný dopustil pokusu o vraždu. Nezabýval se tím, zda dobrovolně upustil od dokonání činu či nikoliv,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Krajský soud podle něj učinil závěr, že pachatel jednal v afektu. „Ten však lze dovodit jen ze znaleckého posudku, a to z něj nevyplývá. Krajský soud tak učinil závěr, aniž by měl oporu ve znaleckém posudku,“ uvedl mluvčí.

Tím, že se případ vrací ke krajskému soudu, vrchní soud v podstatě vyhověl obžalovanému, který ve svém odvolání namítal, že jeho vina nebyla spolehlivě prokázána.

Neměli jsme spory. Ani kvůli penězům. Jeho výplata totiž chodila na můj účet
Obžalovaný

Litevec měl ve stavu střední opilosti po hádce napadnout svého spolubydlícího, když spal na posteli. Nejprve jej měl udeřit pěstí do hlavy, poté si na něj obkročmo sednout a škrtit jej. Když se tomu poškozený bránil a obžalovaného ze sebe shodil, vzal podle obžaloby Litevec kuchyňský nůž s čepelí dlouhou 15 centimetrů a snažil se poškozeného opakovaně bodnout do hrudi a hlavy.

„Spal jsem a on se na mě vrhl. Bodal, kam se dalo. Bránil jsem se a kopal jsem, ale zasáhl mě několikrát do nohy. Pak někdo zavolal záchranku a ta mě odvezla. Jinak si toho moc nepamatuji,“ tvrdil u krajského soudu napadený Ukrajinec, který utrpěl pět bodných ran do nohou.

Litevec vinu popírá. Před krajským soudem tvrdil, že spolubydlícího našel zraněného, když přišel na pokoj. „Neměli jsme spory. Ani kvůli penězům. Jeho výplata totiž chodila na můj účet, stejně tak jako plat třetího spolubydlícího. Přístup k penězům jsem měl jenom já,“ poznamenal u krajského soudu obžalovaný.

Jako nekonfliktního a neagresivního člověka jej popsal také psycholog. Muž navíc neměl dosud žádný konflikt se zákonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám