Hlavní obsah

Kriminalita v březnu poklesla o čtvrtinu, ubylo násilných trestných činů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní prezidium ve středu zveřejnilo statistiky kriminality za měsíc březen, jehož značná část byla v nouzového stavu. V porovnání s loňským březnem klesla kriminalita o čtvrtinu, významný pokles zaznamenali u násilných trestných činů. Novinky o tom informoval mluvčí prezidia Ondřej Moravčík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policie za první čtvrtletní tohoto roku evidovala 49 300 trestných činů, loni to bylo 52 500, což je přibližně šestiprocentní pokles. Letos v březnu došlo k přibližně 12 000 případů, loni to bylo kolem 17 000. Čísla za letošní březen jsou zatím pouze orientační, protože se může stále měnit právní kvalifikace a policie tudíž nemůže zveřejnit přesné číslo.

Méně nehod, více požárů, zhodnotili březnový nouzový stav hasiči

Krimi

„Celkový pokles trestných činů za měsíc březen je o čtvrtinu nižší než v minulém roce. Většinou jsou to desítky až stovky případů v jednotlivých kategoriích, které ale v celku dávají významný pokles,“ řekl Moravčík s tím, že policie v evidenci pracuje se stovkami paragrafů.

Nejvyšší pokles zaznamenali policisté u násilné trestné činnosti, letos v březnu se stalo 900 trestných činů, loni 1200. U vražd došlo k poklesu v řádech jednotek případů. Velmi mírný pokles policisté registrovali u majetkové kriminality, kdy srovnání březnů je téměř totožné. Podobně je na tom internetová kriminalita, kde policie odhalila dokonce o 200 případů čtvrtletně více.

Méně nehod

Mírný pokles zaznamenala také kategorie drogových trestných činů. „Meziroční srovnání nepřináší žádné signifikantní rozdíly a v rámci nejrozšířenějšího trestného činu, tj. nedovolená výroba a držení psychotropních látek a jedů, došlo k poklesu řádově pouze o desítky případů za měsíc březen v celé České republice,“ konstatoval Moravčík.

Policie vyhodnotila také počet dopravních nehod. Za první kvartál roku zaznamenala pokles o 2500 nehod. Zemřelo však o 15 lidí více než loni, o 30 procent méně bylo těžkých zranění. V letošním březnu se stalo 6135 havárií, což je podle prezidia o dva tisíc méně než loni. Nižší byla také způsobená škoda, a to o 87 milionů korun.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám