Hlavní obsah

Kramarič: Krejčíř má nádherný dům, šest bodyguardů, porsche a lamborghini

Právo, Radka Kovářová

„Podal jsem ďáblovi ruku a on mě pozval do pekla,“ řekl Právu advokát Julius Kramarič, když popisoval svůj zhruba měsíční nedobrovolný pobyt v jihoafrickém Johannesburgu. Tam byl na konci května zatčený na základě obvinění uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře, který jej nařkl z vydírání.

Článek

Kramarič je advokátem Jaroslava Starky stíhaného českou policií kvůli zmizení a smrti Krejčířova otce. Podle svých slov žil po celou dobu v JAR v permanentním strachu o život, údajně byla na jeho hlavu vypsaná i odměna. Sám se cítí obětí nějaké Krejčířovy hry.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Julius Kramarič na archivní fotografii

Vysvobozením pro něj bylo až rozhodnutí vyššího soudu, který ho pustil domů. Do Česka přiletěl v sobotu odpoledne. Do 16. listopadu však má poskytnout důkazy, které mohou svědčit o jeho nevině. Pokud ho soud předvolá, bude se muset do JAR vrátit.

Krejčíř je prý u nás politicky pronásledovaný

Páteční jednání soudu přitom pro něj nebylo vůbec příznivé. Tamní prokurátor jej prý označil za hlavu evropské mafie a naopak o Krejčířovi mluvil jako o politicky perzekuovaném člověku. Prokurátor prý dokonce mluvil o tom, že Krejčíř má v ČR jen jakési jedno trestní stíhání, které je ale na vodě. „Zaznělo tam jednoznačně, že jihoafrická strana Radovana Krejčíře nevydá, protože tady je politicky perzekuovaný,“ tvrdí Kramarič.

Zaznělo tam jednoznačně, že jihoafrická strana Radovana Krejčíře nevydá, protože tady je politicky perzekuovaný.
Julius Kramarič, advokát

Ve skutečnosti české soudy Krejčíře již pravomocně odsoudily za únos jiného podnikatele na sedm let vězení, jen o půl roku méně dostal za podvod s akciemi společnosti Teplárny Otrokovice. Další kauzy přitom soudy ještě řeší.

Jeho manželka Kateřina byla shodou okolností právě včera odsouzena k podmínce za to, že používala manželovy peníze, ačkoli věděla, že nejsou čisté. Jejich výstavní vila až za 400 miliónů v Černošicích u Prahy, ze které Krejčíř před čtyřmi lety uprchl, proto podle nepravomocného verdiktu Okresního soudu pro Prahu-západ propadla státu.

Haló, tady Radovan.

V JAR měl původně strávit jen pár dní a zúčastnit se jako advokát Starky Krejčířova výslechu na téma smrti jeho otce. Místo toho jej zatkla tamní policie.

„Krejčíř mě obvinil, že jsem mu řekl, že jestli bude vypovídat v kauze mého klienta, tak zabiju jeho babičku a matku,“ popsal a hned dodal: „To je naprosto absurdní, protože já ani netušil, že ještě nějakou babičku má.“

Připustil, že se s Krejčířem skutečně sešel, ale schůzka podle něj proběhla naprosto jinak. Původně se měli sejít v restauraci Butchers na náměstí Nelsona Mandely, kam ale Krejčíř nepřišel. Místo toho poslal svého člověka, který Kramaričovi na ulici předal mobil.

„Radovan řekl, že se moc omlouvá, že měl moc práce a pak mě pozval k sobě domů. S tím jsem neměl problém, protože jsem předtím nahlásil státní zástupkyni, že za ním pojedu. Věděla i, co s ním budu řešit,“ říká advokát.

Vzal mě na terasu skleněným výtahem, seděli jsme tam sami a vypili čtyři malá piva... Pak si dokonce volali s panem Starkou, smáli se u toho...
Julius Kramarič, advokát

Řidič ho pak odvezl do Krejčířova domu, kde pak proběhla asi hodinu a půl trvající schůzka.

„Všechno probíhalo naprosto v pohodě. Byl to nádherný dům, šest bodyguardů, v garáži bílé porsche, pak ještě přijelo bílé lamborghini,“ vzpomíná.

„Vzal mě na terasu skleněným výtahem, seděli jsme tam sami a vypili čtyři malá piva... Pak si dokonce volali s panem Starkou, smáli se u toho a Krejčíř se dokonce vychloubal, že je jeho žena podruhé těhotná a jak se jeho syn učí,“ vzpomíná stále nevěřícně Kramarič, protože o dva dny později ho zatkli jako vyděrače.

„28. května přišel k soudu místo Krejčíře advokát, mimochodem prý nejlepší v Jižní Africe, a oznámil, že po mé návštěvě se Krejčířovi zhoršil zdravotní stav, že má rakovinu krve a bojí se o svou matku a babičku. A já šel do cely.“

„Řešili jsme směnky“

Tématem schůzky byly podle Kramariče dvě věci. Jednak prý chtěl jeho klient Krejčíře ujistit, že se zmizením jeho otce nemá nic společného, a pak se řešily tři směnky v celkové výši 67 miliónů korun, které policie našla v Krejčířově domě. Starka tvrdí, že nic nedluží, protože obchod mezi jeho SK Marila Příbram, a. s., a jednou z Krejčířových firem se neuskutečnil.

„Existuje Krejčířovo prohlášení, že důvod, proč ty směnky byly vystaveny, nevznikl. Řeší to Krajský soud v Praze a já se jen chtěl pana Krejčíře zeptat, jestli by mohl potvrdit nebo vyvrátit, že tu listinu skutečně podepsal.“

„Řekl mi, že si nevybavuje přesně, jestli to podepsal a ať mu nechám čas, aby si to mohl nechat v klidu projít hlavou. Druhý den jsem mu ty listiny poslal faxem z recepce hotelu. Pak přestal komunikovat,“ sdělil.

Zaplatil kauci

Kramarič byl přitom zatčený v JAR dvakrát, poprvé strávil ve vězení pouze jednu noc. Místní úřady ho pak propustily s tím, že obvinění je nesmysl. Na letišti však Kramariče zatkli znovu. „Vůbec je nezajímalo, že ta věc je už jednou rozhodnutá. V cele jsem strávil víkend a v pondělí mě soudce pustil na kauci v přepočtu asi 25 tisíc korun,“ dodává.

Od té doby se Kramarič musel občas hlásit na policii, nesměl opustit zem ani jakkoli kontaktovat Krejčíře. Protože prý měl informace o tom, že je na jeho hlavu vypsaná odměna pět miliónů korun, najala pro něj jeho manželka z Česka od soukromé bezpečnostní agentury tři bodyguardy.

„Celou dobu jsme co čtyři pět dní střídali ubytování. Jak se prosáklo, kde jsem, tak jsme zmizeli,“ vzpomínal.

„Střídali jsme pokoje, jednou jsem spal na zemi, jednou mezi dvěma bodyguardama. Netušil jsem, že něco takovýho někdy zažiju. Na rovinu řeknu, že jsem byl na naší ambasádě a řešil případnou repatriaci ostatků,“ uvedl.

Na otázku, jestli se ho Krejčíř v té době pokusil kontaktovat, odpověděl: „Podle sdělení mých osobních strážců několikrát projížděl okolo hotelu, kde jsme bydleli, ve svém bílém lamborghini a pěkně to túroval.“

Po pátečním rozhodnutí soudu, který ho propustil a vrátil mu kauci, se prý šel jen sbalit a okamžitě odjel na letiště. Cestou si měl na místní policii vyzvednout pas, ale zodpovědný policista prý najednou odešel a měl se vrátit až v pondělí.

„Náš zastupitelský úřad mi proto vystavil náhradní doklad a krátce před půlnocí v noci na sobotu jsem odletěl prvním volným letadlem domů,“ dodává Kramarič.

Reklama

Výběr článků

Načítám