Hlavní obsah

Kralupy nad Vltavou a okolí obtěžuje intenzivní zápach. Stěžují si i Pražané

– Kralupy nad Vltavou • Aktualizováno

Již několik dní si stěžují obyvatelé Kralup nad Vltavou, ale i okolí na nepříjemný zápach. Podle vedení města je na vině flérování ve firmě Unipetrol. Ta již v sobotu hlásila závadu na peci.

Foto: Unipetrol

Rafinerie společnosti Unipetrol v Kralupech s čistírnou odpadních vod.

Článek

Zápach se šíří kilometry daleko, podle informací Novinek ho zaznamenali i lidé v Praze na Proseku, v Ďáblicích, Vysočanech nebo Kyjích. Stěžují si také obyvatele Líbeznic.

„Nevybuchla nějaká chemická továrna? Šílený kyselý, jedovatý, chemický smrad zvenku, nestihl jsem pořádně zavřít okna a nejde to ani vyvětrat,“ napsal muž ve facebookové skupině Ládví. „Jak kdyby vytekla kanalizace,“ dodal další.

Policejní vůz se střetl s autem. Policistka je těžce zraněná

Krimi

Mluvčí města Kralupy nad Vltavou Aleš Levý v pondělí informoval, že společnost Unipetrol uvedla, že „příčinou stávajícího stavu je flérování z důvodu technologické poruchy, jež by měla být odstraněna odbornou firmou v průběhu dnešního dne.“ Lidé však hojně diskutují, že zápach je cítit už několik dní.

Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou, mezi jehož partnery je Orlen Unipetrol, na své webové stránce již v sobotu napsalo, že v Unipetrolu se porouchala pec a dochází ke spalování sulfanových plynů na polním hořáku a může docházet k zápachu. V neděli došlo k výpadku elektrostatického odlučovače prachových částic, které mohly být ve zvýšené míře v ovzduší. V pondělí už měl být odlučovač opraven.

Závadu opravují

Mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář Novinkám řekl, že hasiči v posledních třech dnech nedostali z Kralup nad Vltavou a okolí žádné oznámení o zápachu, a tudíž neprováděli monitoring.

„V kralupské rafinérii došlo v sobotních dopoledních hodinách k závadě na technologickém zařízení. To by mohlo být příčinou přechodného výskytu pachových látek v ovzduší v závislosti na tlaku a směru proudění větru. V rámci prováděného monitoringu ovzduší jsme žádné překročení hygienických limitů nezjistili. Na odstranění závady intenzivně pracujeme,” řekl Novinkám mluvčí společnosti Orlen Unipetrol Pavel Kaidl.

Flérování je podle stránek ekocentra bezpečné uvolňování zejména uhlovodíkových plynů, které jsou vedeny do speciální fléry, kde se zneškodní spálením. Plamen tzv. havarijní pochodně lze vidět zdaleka a je provozován pouze dočasně. Flérování by nemělo nijak zásadně přispívat ke znečištění ovzduší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám