Hlavní obsah

Krajský soud povolil obnovu řízení s Pavlem Wonkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové povolil obnovu řízení s posledním zemřelým politickým vězněm Pavlem Wonkou. Usiloval o to jeho bratr Jiří kvůli snaze očistit jméno svého sourozence v kauze „socialistického závazku”. Krajský soud tak změnil rozhodnutí hradeckého okresního soudu z letošního května. Informoval o tom Deník N a ČTK to potvrdil mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jiří Wonka využil chodbu soudu za prostor pro připomínku mrtvého bratra.

Článek

Případ začal v roce 1984, kdy do „Socialistického závazku na počest 40. výročí Slovenského národního povstání" Pavel Wonka nenapsal obvyklé prázdné fráze o usilovné práci pro budování socialismu a střežení jeho výdobytků, které byly pro komunistickou dobu typické, ale popsal úmysl rozkrývat údajnou trestnou činnost komunistického ředitele závodu Mileta Hořice a jednoho z řidičů. Byla to jedna z aktivit, které Wonka proti komunistickému režimu vyvíjel.

Okresní prokuratura v Trutnově kvůli „socialistickému závazku" Wonku několik let stíhala, než tehdejší hradecký okresní soud věc v únoru 1988 pro neúčelnost zastavil. Wonka byl tehdy již odsouzen za závažnější činy.

Obnovu 36 let starého případu disidenta Pavla Wonky soud odmítl

Krimi

Pavel Wonka je označován za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu. Jiří Wonka usiluje o očištění jména svého bratra, který třikrát skončil ve vězení.

Poslední pobyt se tomuto obhájci lidských práv stal osudným. Pavel Wonka zemřel 26. dubna 1988 v královéhradecké věznici v pouhých 35 letech za dosud nevyjasněných okolností.

Zpráva o Wonkově úmrtí vyvolala pobouření i ve světě. Pohřeb se uskutečnil v rodném Vrchlabí za účasti asi 2000 lidí, včetně signatářů Charty 77, členů Jazzové sekce a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, ale i zástupců několika velvyslanectví západních zemí. Za Wonkovu smrt nebyl nikdo potrestán.

Reklama

Výběr článků

Načítám