Hlavní obsah

Krajana pobodal kvůli povolení k pobytu, devět let stráví ve vězení

Praha
Aktualizováno

Vasyl Žyruch stráví za pokus o vraždu svého ukrajinského krajana devět let ve vězení, pak bude vyhoštěn z České republiky. Původně uložený trest mu ve středu o rok zmírnil odvolací Vrchní soud v Praze. Žyruch krajana napadl, protože muž nesplnil svůj slib, že mu za peníze opatří povolení k trvalému pobytu v ČR.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Soud přihlédl k tomu, že čin zůstal ve stádiu pokusu, i k motivu, kterým byl obžalovaný veden: hlubokému zklamání z toho, že poškození nesplnili to, co slíbili," vysvětlila snížení trestu předsedkyně senátu Alexandra Nováková. Žyruchovi hrozilo za pokus o vraždu až dvacet let vězení.

Žyruch přijel do Česka před pěti lety, živil se prý brigádami na stavbách. Za opatření povolení k trvalému pobytu dal svému známému a dalšímu muži údajně 60 tisíc korun. Na cizinecké policii se ale později dozvěděl, že musí do dvou týdnů opustit republiku. Přiznal, že když zjistil, že ho známý podvedl, opil se, vydal se za ním do jeho kanceláře v Praze 4 a napadl ho.

Nechtěl jsem nikoho zavraždit, nejsem žádný vrah. Jen jsem ho trochu zmlátil.
Odsouzený

Podle rozsudku ho bil pěstí do hlavy, vláčel za vlasy po místnosti a po slovech "budu tě bít, dokud tě nedobiju" a "teď tě zabiju" ho zasáhl nožem, který si s sebou přinesl, do krku. Poté si vzal mužův notebook a mobilní telefon, jeho doklady a platební kartu. Objekt opustil až poté, co ho svým příchodem vyrušil známý napadeného.

"Nechtěl jsem nikoho zavraždit, nejsem žádný vrah. Jen jsem ho trochu zmlátil. Poškozený nemluví pravdu," uvedl u soudu lámanou češtinou drobný Ukrajinec, který je podle znalců impulzivní a naivní. Útočil v afektu a v opilosti, která snížila jeho soudnost.

Obhajoba se snažila dokázat, že Žyruch chtěl napadeného muže pouze vydírat kvůli získání svých peněz, nikoliv zavraždit. Na to ale odvolací senát nepřistoupil. "Byl prokázán jeho úmysl poškozeného usmrtit," vysvětlila soudkyně Nováková s tím, že kdyby nůž pronikl hlouběji do krku, muž by se ocitl v bezprostředním ohrožení života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám