Hlavní obsah

Koně strádali na pastvě bez trávy a dostatku vody

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Šest zubožených koní nechala odebrat Státní veterinární správa (SVS) nezodpovědné chovatelce v Tise u Blatna na severním Plzeňsku.

Foto: SVS

Zubožené koně na pastvině v Tisu u Blatna.

Článek

„Koně nechávala v průběhu léta na zcela vypasené pastvině bez přístřešku či jiného vhodného úkrytu, bez péče, krmení a zejména bez napájení,“ sdělil Petr Majer, tiskový mluvčí SVS, podle něhož veterinární inspektoři chov během prázdnin navštívili několikrát.

„Namísto řešení nevyhovující situace chovatelka v průběhu srpna rozšířila počet koní ve stádě z původních pěti na šest,“ podotkl Majer a dodal: „Péči o strádající zvířata tak částečně suplovali lidé z okolí.“

Foto: SVS

Koně zůstávali během léta bez péče, krmení i napájení.

K návrhu na odebrání všech koní se SVS rozhodla kvůli tomu, že chovatelka, které navíc hrozí až půlmilionová pokuta, nespolupracovala.

„Bojkotovala návrhy nápravných opatření a nejevila jakoukoliv snahu nevhodné podmínky v chovu zlepšit. To se negativně projevovalo na zdravotním stavu chovaných zvířat a ohrožovalo jejich životy,“ dodal Majer.

Dívka u Prahy spadla z koně, který ji pak zavalil

Krimi

Podvyživené koně převzal v pondělí 24. srpna jiný chovatel. „Zajistí jim vhodné životní podmínky a odpovídající krmnou dávku,“ uzavřel Majer.

Reklama

Výběr článků

Načítám