Hlavní obsah

Komunistický pohlavár Hoffmann čelí žalobě z vlastizrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud ve středu projednával obžalobu z vlastizrady, které čelí bývalý vysoký komunistický funkcionář Karel Hoffmann. Osmasedmdesátiletý Hoffmann se jí měl dopustit v srpnu 1968 při invazi vojsk Varšavské smlouvy. Jakoukoli vinu při dnešním výslechu popřel.

Foto: Miroslav Vážny

V údolí se dohlednost počítá jenom na metry.

Článek

"Nejsem vinen. Žádného trestného činu, natož vlastizrady, jsem se nedopustil," prohlásil dnes před senátem pražského městského soudu. Svůj případ označil za politický proces a trestní stíhání vysokých činitelů bývalého režimu za "morálně politické popravy".

"Ve skutečnosti nejsem obžalován za vlastizradu, ale za věrnost socialismu," uvedl.

Rozhlas utichl na jeho rozkaz

Podle obžaloby se Hoffmann dopustil vlastizrady tím, že v noci z 20. na 21. srpna 1968 jako vedoucí Ústřední správy spojů nařídil zastavení rozhlasového vysílání. Chtěl tím podle státního zastupitelství docílit toho, aby jako první bylo odvysíláno prohlášení skupiny vysokých vládních a stranických představitelů, kteří spolupracovali s okupačními vojsky.

Z vlastizrady se zpovídá i Jakeš a Lenárt

Kvůli podezření z vlastizrady v souvislosti s rokem 1968 již stanuli před soudem dva vysocí exponenti předlistopadového režimu Miloš Jakeš a Jozef Lenárt. Pražský městský soud je v září obžaloby zprostil. Vzhledem k odvolání státního zástupce se však jejich případem bude zabývat ještě senát vrchního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám