Hlavní obsah

Komplicové zastřeleného zloděje dostali 7,5 a tři roky vězení

Právo, Novinky, pno, hon
FRÝDEK-MÍSTEK
Aktualizováno

Okresní soud ve Frýdku-Místku poslal v úterý do vězení dva komplice zloděje, kterého zastřelili policisté letos v lednu na Novojičínsku. Lukáš Kužílek stráví za mřížemi 7,5 roku, Martin Jenčo tři roky. Vykradli více než čtyři desítky čerpacích stanic, způsobili škody za 3,4 miliónu korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dvojice odsouzených zlodějů (Lukáš Kužílek s brýlemi).

Článek

Rozsudek je pravomocný, oba obžalování i státní zástupce se vzdali práva na odvolání. Oba byli podle obžaloby komplici zloděje, kterého koncem ledna letošního roku zastřelila policejní zásahová jednotka v Libhošti na Novojičínsku.

Kužílka kriminalisté zatkli začátkem března. Tříčlenná skupina, v jejímž čele právě Kužílek stál, se zaměřovala na krádeže v čerpacích stanicích a má na svědomí čtyři desítky vloupání s rozsáhlou škodou.

Policisté chtěli tři pachatele zadržet 28. ledna po půlnoci nedaleko čerpací stanice v Libhošti. Zatarasili cestu, ale podezřelí policejní fintu odhalili, zastavili kradené auto a dali se na útěk. Jeden z policistů po několika varovných výstřelech zasáhl do boku 24letého muže, který zemřel po převozu do nemocnice.

Jeho o dva roky mladšího bratra policie zatkla, vůdci skupiny Oldřichu Kužílkovi se podařilo utéct a bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Vedení policie střelbu vyhodnotilo jako oprávněnou, zákrokem se nyní zabývala i Inspekce ministra vnitra. Kužílek byl zadržen v březnu.

Policie podezírá skupinu Lukáše Kužílka z minimálně čtyřiceti vloupání. „Ukradli zboží za téměř 2,2 miliónu korun, na další milión byla vyčíslena škoda, kterou způsobili poškozením zařízení provozoven. Rozbíjeli tam vstupní skleněné dveře a také vše, co se jen trochu podobalo záznamové technice,“ řekl kriminalista Radim Wita, který se na vyšetřování podílel.

Nejčastějším terčem zlodějů se stávaly prodejny u čerpacích stanic, které bývají v noci uzavřeny, vloupali se ale také do restaurace a do autobazaru, kde ukradli pět aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám