Hlavní obsah

Komorous bude s protidrogovou centrálou spolupracovat i v civilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouholetý šéf Národní protidrogové centrály (NPC) Jiří Komorous končí ve funkci k začátku února. Chce zůstat partnerem protidrogové centrály v civilu. Důvody odchodu jsou osobní, po 17 letech přišel čas předat žezlo mladšímu, řekl v úterý na tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Komorous

Článek

Jako první o odchodu Komorouse informovalo Právo. Osmačtyřicetiletý Komorous odchází z čela útvaru na vlastní žádost jako nejdélesloužící šéf celostátního policejního útvaru.

Práce ho prý baví, a proto se chce drogovou problematikou nadále zabývat. Novinářům řekl, že NPC uskutečnila za jeho vedení téměř 1400 operací, při nichž zadržela přes 2700 pachatelů. V jeho útvaru nebyl podle něho zaznamenán žádný únik informací ani korupční jednání.

Do čela policejního orgánu bojujícího proti překupníkům a výrobcům drog se Komorous dostal v roce 1993, kdy byl jmenován vedoucím odboru drog tehdejší Ústředny kriminální policie. Po její reorganizaci byla v lednu 1995 zřízena NPC a Komorous převzal její vedení. Podle internetových stránek ministerstva vnitra patří útvar k uznávaným evropským protidrogovým jednotkám.

Policejní prezident Oldřich Martinů vyjádřil pro Právo nad rozhodnutím Komorouse lítost. Šéf NPC podle něj odejde od policie s veškerými poctami.

Komorousův nástupce nemusí podle Martinů vzejít z výběrového řízení, ale může být jmenován stejně jako nový šéf pražské policie Martin Červíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám