Hlavní obsah

Kolaboval, tak jsem zmáčknul knoflík, hájí se muž, který odpojil příbuzného od přístrojů

Právo, ape
Ústí nad Labem

Odpojit od přístrojů svého příbuzného, který ležel ve vážném stavu po dopravní nehodě v ústecké Masarykově nemocnici, se měl pokusit loni na jaře 38letý František Rajz. Ten se od středy před Krajským soudem v Ústí nad Labem zpovídá z pokusu vraždy. Pacientovi pomohli lékaři a sestry. Rajzovi, který je stíhán na svobodě, hrozí až 20 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný František Rajz u soudu

Článek

Čin se měl stát loni 22. dubna odpoledne na jednotce intenzivní péče ústecké nemocnice. Rajzův příbuzný tam ležel po nehodě, která se stala 4. dubna u obchodního centra v Trmicích nedaleko Ústí nad Labem. Utrpěl mimo jiné zlomeniny obratlů a byl nepohyblivý a nemohl ani mluvit.

„Vypnul tlačítko start/stop lineárního dávkovače noradrenalinu, injektomatu s označením 1.1, uzavřel tlačku infusního setu, dávkujícího roztok antibiotik a uzavřel tlačku infusního setu, dávkujícího roztok minerálních látek, které společně s umělou ventilací udržovaly základní životní funkce poškozeného a ihned poté příslušný box urychleně opustil,“ popsal čin v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan.

Rajz před soudem odmítl vypovídat, ten tak četl jeho dřívější výpověď. „Byl jsem u něj na návštěvě poslední, už ale kolaboval. Měl pěnu u pusy, tak jsem zmáčkl tlačítko, chtěl jsem mu pomoct. Sestru jsem nezavolal, měl jsem strach, že jsem něco zmáčkl a bylo by to na mě,“ vypověděl dříve Rajz.

Podle psychologů jsou jeho intelektové schopnosti slabé, odpovídají výraznému podprůměru.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný František Rajz

Přerušení přívodu léčiv způsobilo podle obžaloby rychlý pokles krevního tlaku a snížení srdeční frekvence se snížením průtoku okysličené krve životně důležitými orgány. Poškozenému tak měla hrozit srdeční zástava s těžkým poškozením mozku. To se ale nestalo, protože včas zasáhl zdravotnický personál oddělení JIP.

Poškozený si podle své výpovědi, kterou soud také četl, přeje, aby byl Rajz odsouzen k vězení. „On si zaslouží za to, co mi udělal, aby byl potrestán. Kdyby mě nezachránili doktoři, tak by mě zabil,“ uvedl poškozený.

Jednání má pokračovat v pátek, pak bude odročeno. Obhajoba si přeje výslech svědkyně, která byla s Rajzem v nemocnici. Ta ale dlouhodobě žije na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám