Hlavní obsah

Kokainový gang skončil za mřížemi

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Sto tisíc korun dostávali čeští kurýři za jeden kilogram kokainu, který dopravili ze Střední a Jižní Ameriky do Nizozemí a pak do Německa, Švýcarska, Belgie a České republiky. V červenci však skončili. Detektivové Národní protidrogové centrály (NPC) ve spolupráci s celníky a zahraničními policejními partnery totiž pozatýkali 21 kurýrů ze severních Čech.

Článek

Ze sítě unikl pouze organizátor gangu Nigerijec Tutu Kapanga Thompson, po kterém pátrá Interpol. "Gang operoval v trojúhelníku Střední a Jižní Ameriky, odkud jako z výrobní oblasti droga směřovala do Nizozemí, a pak do cílových zemí, jimiž byly Německo, Švýcarsko, Belgie a Česká republika. Skupinu 21 českých občanů řídil Nigerijec Thompson," řekl v pondělí Právu šéf NPC Jiří Komorous.

Čeští občané byli Thompsonem verbováni na základě tvrzení, že zadržení v Nizozemí s dávkou kokainu do 3 kilogramů v útrobách, na těle nebo v zavazadle je bez rizika. Podle nizozemských zákonů je totiž kurýr zadržen pouze na dobu vyloučení kontejnerů kokainu z těla a pak vyhoštěn do země původu.

Thompson unikl zatýkání jen díky tomu, že operoval hlavně v Nizozemí. Všech 21 zadržených Severočechů skončilo ve vyšetřovací vazbě. Jsou obviněni z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Hrozí jim až 15 let vězení.

Pod vedením bývalého soudce

Červencová operace byla letos již třetím úderem proti kokainové narkomafii známé jako medelínský kartel. V lednu totiž byl pozatýkán pětičlenný kokainový gang vedený bývalým jugoslávským soudcem. [celá zpráva] Druhý úder NPC zasadila narkomafii v březnu a dokončila jej v červenci právě pozatýkáním 21členné skupiny a zabavením 32,5 kilogramu kokainu.

V současnosti detektivové NPC dokončují vyšetřování mimořádně nebezpečného českého bosse narkomafie Zdeňka Linka, který byl nizozemským soudem odsouzen k 15 letům vězení. Má nizozemské občanství a bude do Nizozemí vrácen k výkonu trestu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám