Hlavní obsah

Kněžínek bude rozhodovat o odvolání šéfky plzeňských žalobců

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek bude rozhodovat o odvolání šéfky plzeňského státního zastupitelství. Návrh na sesazení z funkce Antonie Zelené, která vede úřad už 14 let, obdržel od krajské státní zástupkyně Anny Maříkové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Článek

Důvody tohoto personálního kroku zatím nikdo sdělit nechce. „Návrh bude pan ministr projednávat v režimu správního řízení, není proto možné sdělit k případu podrobnosti. Stejně tak jakékoliv odhady toho, kdy by mohlo být ve věci rozhodnuto,“ uvedla Lucie Machálková z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Maříková na dotaz Práva sdělila, že návrh na odvolání nebyl Zelené ještě doručen. „Proto nemohu zatím veřejně sdělovat důvody, které mě k podání návrhu vedly,“ doplnila Maříková.

To potvrdila i Zelená. „O ničem nevím,“ reagovala. Na otázku, zda si je vědoma nějakého pochybení, nechtěla odpovědět. „Nebudu to komentovat,“ řekla.

Zelená vede s přestávkami plzeňské žalobce od roku 2004. Do podvědomí širší veřejnosti se dostala o pět let později, kdy si ji vybral tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v tažení proti takzvaným lenivým soudcům. Stala se součástí týmu, který prováděl prověrky, po kterých ministerští úředníci podali na severočeské soudce několik kárných žalob za neúměrné průtahy.

Podala žaloby na své podřízené

V roce 2013 se Zelená stěhovala na vrchní státní zastupitelství, kde ji tamní šéfka Lenka Bradáčová pověřila funkcí ředitelky odboru trestního řízení. Zpět do Plzně se Zelená vrátila po roce.

Jestli návrh na její odvolání souvisí s pochybením v nějaké z trestních kauz, není jasné. Podle informací Práva se spíše mluví o špatných mezilidských vztazích. Zelená v minulosti podala několik kárných žalob na své podřízené kvůli údajně mizerné pracovní morálce, ale většinu z nich prohrála. V jednom případě dokonce Nejvyšší správní soud konstatoval, že jde z její strany o šikanózní postup. Pokud ministr Zelenou z funkce odvolá, může se proti jeho rozhodnutí bránit pouze správní žalobou.

Reklama

Výběr článků

Načítám