Hlavní obsah

Klíště zabilo v Česku letos prvního člověka

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

První letošní obětí klíštěte je 69letý muž z Loun. Právu to potvrdil v pondělí doktor Josef Trmal, ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. První příznaky onemocnění, tedy klíšťové encefalitidy, kterou klíšťata přenášejí, měl muž v polovině července, řekl Trmal.

Foto: Profimedia.cz

Klíště obecné

Článek

"O pět dní později byl přijat do nemocnice v Lounech a na konci července zemřel. Dosud ale není hotov pitevní protokol,“ řekl Trmal. Uvedl, že také není přesně známo, ve které lokalitě ho klíště nakazilo.

„Letos již máme v kraji 33 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou. Nejvíce jich je v okolí Ústí nad Labem a na Děčínsku. Na Lounsku evidujeme tři případy,“ uvedl Trmal.

Podle Státního zdravotního ústavu v Praze letos do konce srpna klíšťovou encefalitidou již onemocnělo 353 lidí, což je o 54 víc než ve stejném období loňského roku. Lymeskou borreliózou, kterou také přenášejí klíšťata, letos již onemocnělo 2294 osob, což je o 268 víc než loni ve stejném období. Loni klíště zabilo 4 lidi.

Doktor Trmal varuje zejména houbaře, aby nepodceňovali očkování proti klíšťové encefalitidě, protože jde o zákeřné onemocnění, které v krajním případě může skončit smrtí. „Zvláště u starších lidí, kteří již trpí nějakým jiným onemocněním, je průběh mnohem horší než u mladších. Proto když přijdou z lesa domů, měli by se vždy řádně prohlédnout, zda nemají přisáté klíště,“ řekl Trmal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám