Hlavní obsah

Klíčový svědek Liznera konečně vypovídal

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani po pátečním výslechu bývalého policejního agenta Ondřeje Hocha není jasné, zda soud obnoví proces s někdejším šéfem Centra kupónové privatizace Jaroslavem Liznerem. Podle klíčového svědka obhajoby je totiž za celým případem natolik složitá policejní konstrukce i další podivné okolnosti, že se soudci rozhodli volat ještě další svědky.

Foto: Marek Velebný

turisté dokumentují stavbu v centru Plzně

Článek

Lizner šel v roce 1996 do vězení za úplatkářství, usvědčil jej tehdy podnikatel Luboš Sotona. Právě jemu si podle rozsudku Lizner řekl o osmimiliónový úplatek, pokud mu má přiklepnout privatizaci Mlékáren Klatovy.

Policie bývalého šéfa privatizačního centra zatkla v říjnu roku 1994 právě v momentě, kdy před něj Sotona na schůzce v restauraci Asia na pražské Letné postavil kufřík s bankovkami.

Podle dnešní výpovědi Hocha však Sotona, který byl prý v té době informátorem policie, ušil na Liznera boudu, a to společně s několika tehdejšími pracovníky policejní Služby pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti (SPOK). Lizner prý přišel na schůzku s tím, že peníze od podnikatele jsou zálohou za prodej akcií mlékáren a on jen dohlédne na řádnost předání. Již prý byla připravena smlouva k podpisu mezi Sotonou a CS Fondy, které prodej měly zprostředkovat.

Hoch: šlo o čest útvaru

Podle Hocha Sotona, ač nabídl za privatizaci mlékáren vyšší cenu než druhý zájemce, nikdy peníze neměl. Chtěl se však k podniku dostat oklikou tím, že bude vydírat Liznera.

Když to začal prošetřovat SPOK, postavil Sotonu před rozhodnutí, buď potopí sebe, anebo to ušijí na Liznera. Tehdejší ekonomické kontrarozvědce, jejímž členem byl i Hoch, se tento úspěch v podobě dopadení zkorumpovaného vysokého úředníka prý hodil. "Bohužel pak šlo o čest služby," zdůvodnil Hoch jejich rozhodnutí a dodal, že hrozilo rušení útvaru pro nečinnost.

Další agenti možná před soud

Jak Hoch sám uvedl, k Sotonovi se dostal v rámci prověřování policejní informátorů. Vysvětlil také, proč se rozhodl svědčit až nyní. "Stál jsem v době procesu před rozhodnutím, buď budu zticha, anebo moje kariéra končí," poznamenal Hoch, kterého ministr vnitra Stanislav Gross teprve v lednu zbavil mlčenlivosti.

Členové trestního senátu Obvodního soudu pro Prahu 7 se dnes podivovali především nad tím, že by se Lizner nechal takto jednoduše do věci vmanévrovat. "Proč by si šel pro zálohu ve výši osmi miliónů do restaurace, proč se peníze předávaly v kufříku, co se stalo s připravovanou smlouvou?," zaznělo v soudní síni. "Tehdy byla jiná doba," vysvětloval mj. Hoch.

Soudci se nakonec shodli na tom, že by bylo ve věci dobré vyslechnout další policejní agenty, kteří na případu pracovali.

Výpověď další svědkyně

Soud si dnes pozval k výslechu i někdejší Sotonovu přítelkyni Zuzanu Jíravovou, ta se v původním procesu postavila za Sotonu, pak však uvedla, že ji k tomu přinutil. I dnes odmítla hovořit s tím, že již dříve jí "vyhrožovali lidé ze Sotonova okolí".

Sotona byl v minulosti sedmkrát soudně trestán, především za hospodářskou trestnou činnost. V současnosti čeká na další soud kvůli podvodu, zpronevěře a dalším deliktům. Zároveň je stíhán za to, že ublížil na zdraví právě své někdejší přítelkyni Jíravové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám