Hlavní obsah

„Za oběti neschopné vlády“. Ke křížům na Staroměstském náměstí přibyl nápis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na Staroměstském náměstí někdo v noci na úterý nasprejoval nápis „Za oběti neschopné vlády”. Policie po pachateli pátrá. V pondělí tam spolek Milion chvilek pro demokracii namaloval přes 22 000 křížů za oběti covidu-19.

Nápis na Staroměstkém náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Policie o nápisu informovala na svém twitterovém účtu s tím, že pátrá po sprejerovi. Oranžový nápis „zdobí“ chodník u křídou namalovaných křížů. Nápis, vytvořený na straně orloje, má několik metrů.

Mluvčí policie Jan Rybanský Novinkám doplnil, že čin se odehrál kolem půl deváté večer a na kamerových záznamech jsou tři podezřelí lidé. „Policisté momentálně vyhodnocují kamerové záznamy,” uvedl mluvčí.

Staroměstské náměstí pokrylo přes 22 tisíc křížů

Domácí

V pondělí pokryly chodník na Staroměstském náměstí tisíce bílých křížů za uctění památky obětí covidu-19. Na 22. března připadlo výročí úmrtí prvního českého pacienta s covidem-19. Křížky jsou podle spolku „symbolem vlády zmařených životů”.

Foto: Policie ČR

Nápis na Staroměstském náměstí

Podle zastupitele Prahy 1 Davida Bodečka je na dlažbě náměstí přes 22 000 křížů. Podle policie není happening protiprávním jednáním, neboť křídou nakreslené kříže budou odstraněny.

To se však nakonec nestane a kříže smyjí srážky. „Domluvili jsme se v pražské koalici, že je vhodné kříže na náměstí ponechat do doby, než je smyje déšť,” oznámil v pondělí před polednem lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský, které spolu s Piráty a Spojenými silami pro Prahu tvoří magistrátní koalici.

Reklama

Výběr článků

Načítám