Hlavní obsah

Kdybych nechal zloděje ujet, udělal bych líp, lituje majitel auta

Právo, Josef Koukal
Praha

Pražskému podnikateli Ivanu Kučerovi v červnu ukradl zloděj z garáže auto. Pachatele sice dostihli zaměstnanci a rodina, jenže ten stačil při honičce vůz zničit. Jednání s pojišťovnou se pak táhlo čtyři měsíce, podle něj mnohem déle, než kdyby zloděj s autem ujel a nenašlo se.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V pojišťovně po mně pořád chtěli zprávu od policie, jak byla ta věc vyšetřena. Jenže to vyšetřování se táhne ještě teď. Hlavně proto, že ten zloděj toho má na svědomí daleko víc,“ řekl Právu rozladěný Kučera.

S protokolem, který policie sepsala po dopadení zloděje, se prý pojišťovna nespokojila. „Kdyby ho naši kluci nehonili a neriskovali život, když je dokonce ohrožoval nožem, tak bylo auto jednoduše ukradené. Policie by případ za měsíc odložila a pojišťovna by platila celou cenu,“ podotkl podnikatel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kučerův pět let starý Volkswagen Jetta byl prý pravidelně servisován a v bezvadném stavu. Znalec, kterého si podnikatel přizval, jeho cenu odhadl na minimálně 180 tisíc korun.

Na útěku poničil garáž

Pojišťovna vůz už jako zničený zlodějem prodala v aukci za 98 tisíc a Kučerovi doplatila dalších 44. Celkovou škodnou částku pokrátila o 15 procent, protože v době krádeže byly ve voze klíčky od zapalování.

Garáž přitom byla podle Ivana Kučery zamčená, pachatel se do ní dostal přes dvoumetrovou zeď, vylomil okno i elektronická vrata a zničil elektronický alarm připojený na pult centralizované ochrany. Právě díky poplachovému zařízení, které ještě stačilo vyslat signál ochrance, byli Kučerovi příbuzní a známí ze spolupracující firmy v okamžiku na místě.

V odjezdu ale zloději nezabránili, protože na ně kradeným autem najížděl.

„Na útěku ho stíhali známí i policie za použití vrtulníku. Když ho nakonec dopadli, auto bylo zničené, protože s ním ujížděl v lese přes pařezy. Pak na známé ještě zaútočil nožem,“ dodal majitel auta.

Na jednání s pojišťovnou, u níž má pojištěna firemní i soukromá auta, mu vadí právě čtyřměsíční prodlení. „Já si mohu jít druhý den koupit nové auto, ale co někdo, kdo třeba potřebuje vozit autem invalidní dítě? Takovému nikdo nedá půjčku. Čtyři měsíce si nekoupí nic,“ podotkl Kučera.

Mluvčí pojišťovny, u které podnikatel škodu uplatňoval, nechtěl pro Právo žádný konkrétní případ komentovat. „Chyba může být na straně zaměstnance pojišťovny i klienta. V některých případech je třeba pečlivě posuzovat, zda nejde třeba o pojistný podvod,“ uvedl obecně mluvčí.

Měl prostě smůlu

Podle mluvčího České asociace pojišťoven Aleše Povra, který se specializuje na pojištění motorových vozidel, může být Kučerův případ netypický. „Rozhodně se nedá obecně říct, že by bylo z hlediska rychlosti plnění výhodnější nechat se okrást než auto najít,“ řekl Právu Povr.

„Policie má na uzavření případu tři měsíce, může ho samozřejmě uzavřít i dřív. Většina pojišťoven ale na výsledek vyšetřování čeká,“ podotkl mluvčí.

„Že to zde trvalo déle, je možná dáno tím, že pachatel toho má na triku víc, a věc se proto nedaří uzavřít tak rychle. Dotyčný pojištěnec měl asi smůlu na zloděje,“ dodal Povr.

Reklama

Výběr článků

Načítám