Hlavní obsah

Kauza utýrané Lucinky bude pokračovat v dubnu

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bude vina za utýrání tříleté Lucie konečně po deseti letech potrestána? Rozhodnutí by mělo padnout 2. dubna, kdy se případem již po osmé bude zabývat odvolací pražský vrchní soud. Ten začátkem března obdržel spis v kauze smrti dívky, kterou podle obžaloby před téměř devíti a půl lety brutálně utýral dřívější druh její matky Martin Ježek.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Pražský městský soud poslal muže loni v prosinci za ublížení na zdraví s následkem smrti na 12 let do vězení. Ten se však odvolal. "Odvolací řízení se pravděpodobně uskuteční počátkem dubna," řekl nový předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička, který dostal kauzu na starost.

Případ kvůli jeho průtahům už dříve označil ministr spravedlnosti Pavel Rychetský za "otřesný příklad fungování české justice".

Senát v novém složení

Lněničkův senát bude o nynějším odvolání obžalovaného rozhodovat poprvé. Všechna předchozí odvolání řešil senát Pavla Zelenky, což již dříve kritizovala žalobkyně, a opakovaně kauzu vracel. Libor Grygárek z vrchního státního zastupitelství však míní, že nyní skutečně neexistuje důvod, proč by tak měl učinit znovu.

"Já jsem přesvědčený, že ten poslední rozsudek městského soudu bude potvrzený a koneckonců k tomu budu vést i intervenci u veřejného zasedání odvolacího soudu. Samozřejmě konečné slovo bude mít senát," konstatoval Grygárek.

NS: Ježek je vinný

Pro obžalobu existuje příznivé stanovisko Nejvyššího soudu z června 2002, které zjednodušeně říká: Ježek je vinný, ale ne trestným činem vraždy, ale těžkou újmou na těle s následkem smrti. Přesně v tom duchu pak rozhodl loni v prosinci pražský městský soudce Pavel Benda.

Předseda odvolacího senátu Lněnička si názor nadřízené instance uvědomuje. "Stanovisko je závazné, jak pro soud prvního stupně, tak pro nás. Je to prostě právní názor na tu konkrétní věc, a to se nedá obcházet," konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám