Hlavní obsah

Kauza privatizace OKD definitivně u konce, soud odmítl dovolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trestní kauza kolem kontroverzní privatizace důlní společnosti OKD z roku 2004 je definitivně u konce. Nejvyšší soud odmítl už koncem února dovolání nejvyššího žalobce Pavla Zemana proti zprošťujícím verdiktům pražských soudů z roku 2019. Původně obžalovaní bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek i znalec Rudolf Doucha jsou tak s konečnou platností podle práva nevinní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trojice obžalovaných v kauze privatizace OKD. Zleva: bývalí úředníci Fondu národního majetku Jan Škurek, Pavel Kuta a znalec Rudolf Doucha

Článek

Informace Práva o odmítnutí dovolání ve středu potvrdil třetí jmenovaný, který od soudu obdržel písemné rozhodnutí. „Jsem samozřejmě moc rád, že už to definitivně skončilo. Budu žádat od státu odškodnění za to dlouholeté trestní stíhání. Už jsem dal k soudu žalobu na nemajetkovou újmu ve výši zhruba šesti milionů korun,“ řekl Právu Doucha.

Pravomocný zprošťující verdikt padl přitom už předloni v dubnu, kdy pražský městský soud potvrdil původní rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2 z května 2018. Zeman pak podal proti tomu dovolání k Nejvyššímu soudu už předloni v červenci. Na verdikt tak museli všichni počkat takřka 1,5 roku. Jeden z obžalovaných Pavel Kuta se podle usnesení soudu verdiktu nedočkal, protože mezitím zemřel.

Znalec a exmanažeři z kauzy OKD jsou nevinní, potvrdil definitivně soud

Krimi

Obžaloba tvrdila, že znalec Doucha, jenž vypracoval posudek k ceně státního podílu v OKD, vytvořil hrubě zkreslený dokument, kterým výrazně ovlivnil ocenění OKD směrem dolů, jelikož do něj nezahrnul dceřiné firmy, různé další majetky a podhodnotil cenu 40 tisíc bytů vlastněných OKD.

Prodej akcií OKD schválila vláda Stanislava Grosse (ČSSD), státní podíl získala skupina Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Podle státního zastupitelství však byla tehdejší cena podílu nejméně 9,8 miliardy, a státu tak vznikla škoda přes 5,7 miliardy. Vláda rozhodovala i na základě Douchova posudku, jehož vypracování zadali Kuta se Škurkem. Všichni obžalovaní vinu popírali.

Zemřeli svědci a obžaloba měla nedostatky. Miliardová kauza OKD zůstává bez trestu

Krimi

Karbon Invest prodal OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun. Ministrem financí byl v inkriminované době pozdější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl kvůli prodeji OKD terčem kritiky. V trestní kauze vystupoval jako svědek. Výtky odmítl, vláda podle něj podíl prodala za nejvyšší nabízenou cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám