Hlavní obsah

Kauza Olahů: osvobozující rozsudek byl zrušen

Právo, Matěj Hušek
PRAHA

Ivan Wait je nevinný. Tak rozhodl o jednom z bratrů Olahových, údajných králů kladenského podsvětí, v prosinci 2004 okresní soud. Krajský soud v Praze však před několika dny v neveřejném zasedání tento rozsudek zrušil. Soudu první instance přitom vytkl, že důkazy hodnotil povrchně.

Článek

"Okresní soud prováděl podrobné dokazování a snažil se žalované skutky objasnit... dokazování však zůstalo neúplné a důkazy, které provedeny byly, okresní soud nehodnotil důsledně," píše se v usnesení krajského soudu.

I hodnocení výpovědí a dalších důkazů je podle krajského soudu "víceméně povrchní a obecné". Ivan Wait, rozený Olah, byl obžalován z trestných činů vydírání a neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru. Spolu se svými bratry měl na Kladně podle stejného scénáře ohrožovat několik podnikatelů.

Jedním z nejznámějších případů je kauza Jiřího Dovhomilji, který si v centru města otevřel bar. Bratři ho měli nejprve vydírat, pak zbít a připravit o auto i noční podnik. Policie později při prohlídce u bratrů skutečně našla i brokovnici a baseballové pálky, jejichž použitím údajně Dovhomiljovi vyhrožovali.

Kladenská státní zástupkyně Nina Brozová, která proti prosincovému osvobozujícímu rozsudku podala odvolání, je spokojená. Obávala se totiž, že by mohl zhatit výsledky dalšího vyšetřování.

Podezření vůči kladenské policii

Ivan Wait byl souzen na základě vyšetřování kladenské policie. Již po podání této obžaloby však dva členy klanu, bratry Ivana a Pavla, vloni zadržela zásahová jednotka. Kvůli podezření, že by mohla mít kladenská policie na Olahy užší vazby, vedly nové vyšetřování nadřízené složky. Jeho výsledkem bylo podání další obžaloby na oba bratry.

"Pokud by krajský soud prosincový rozsudek potvrdil, nemohl by Ivan Wait být souzen za stejnou věc. A dostali bychom se do pikantní situace, kdy by před soudem stál jeho bratr, jakožto spolupachatel ve věci, ve které již padl osvobozující rozsudek," řekla Brozová.

Krajský soud nyní okresnímu doporučil, aby výsledky vyšetřování kladenské policie i jejích nadřízených složek spojil a projednal společně. "V případě zrušeného rozsudku nám krajský soud doporučil lépe zohlednit důkazy. Ještě vyslechneme nějaké další svědky a doplníme dokazování," řekl Právu kladenský soudce Roman Lada.

"Spojit obě věci ale nebude možné, protože tu novou bude mít jiný soudce," dodal. Oba bratři byli na začátku roku propuštěni z vazby a jejich stíhání pokračuje na svobodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Bratři Olahovi propuštěni z vazby

Bratři Olahovi, které policisté považují za členy kladenské mafie, byli v pondělí propuštěni z vazby. Pražský krajský soud totiž v neveřejném jednání zamítl...

Výběr článků

Načítám