Hlavní obsah

Kauza Dozimetr. Policista je podezřelý ze dvou trestných činů

Kauza Dozimetr týkající se úplatků a manipulací kolem zakázek pražského dopravního podniku (DPP) může mít trestní dohru pro dalšího muže, a to policistu z hospodářské kriminálky v Praze. V případu je dosud obviněno dvanáct lidí včetně exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN)

Článek

Z možné trestné činnosti je nově podezřelý i bratr dalšího z obviněných a v současnosti vazebně stíhaných v této kauze, který pracuje jako policista na hospodářské kriminálce v metropoli.

Ten podle usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze Dozimetr, jehož kopii má Právo k dispozici, na žádost hlavních aktérů případu lustroval auta v neveřejném registru vozidel.

Skupina kolem Redla a Hlubučka se totiž obávala, že je sleduje policie. Věcí se po zveřejnění role tohoto kriminalisty začala v červnu zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Ta zjistila, že informace z usnesení jsou relevantní a podezření takové, že už pod dozorem státního zástupce rozjela trestní řízení.

Pospíšil chce v kauze Dozimetr vypovídat na policii, na kandidátce zůstane

Domácí

„Mohu potvrdit, že v současné době jsou již zahájeny úkony trestního řízení proti konkrétní osobě ve věci podezření na ne­oprávněné lustrace, a to kvůli možnému spáchání dvou trestných činů, které zatím nebudeme blíže specifikovat,“ řekla Právu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Vzhledem k tomu, jak policie v usnesení o zahájení trestního stíhání Hlubučka a spol. možné nezákonné jednání tohoto kriminalisty popsala, je velmi pravděpodobné, že jej inspektoři podezřívají z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Gang měl podle policie podezření, že je při cestách mj. do Redlových konspiračních bytů v pražské Revoluční a poté i Dlážděné ulici může někdo sledovat.

Proto si jeho členové zapisovali SPZ aut, která se kolem nich pohybovala, především těch, která viděli opakovaně.

„Za účelem zjištění totožnosti vlastníků vozidel, u nichž měli podezření, že jsou určena k jejich kontaktnímu sledování, prostřednictvím nadpraporčíka K. N. zjišťovali informace z centrální databáze registru vozidel, do něhož měl policista v souvislosti s plněním služebních úkolů přístup,“ napsali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) do usnesení o zahájení stíhání Hlubučka a dalších.

Redl měl Hlubučkovi najmout PR poradce, ten to odmítá

Krimi

Upřesnili, že zmíněný nadpraporčík je bratrem jednoho z nejvýznamnějších členů skupiny, kterého soud poslal do vazby.

Podle nich pracuje v odboru hospodářské kriminality služby kriminální policie a vyšetřování na Obvodním ředitelství Praha III. V tuto chvíli však zatím není podle mluvčí GIBS z ničeho obviněn.

Redlův blízký přítel a rovněž obviněný člen skupiny Pavel Kos žádal v období od loňského 22. prosince do letošního 3. ledna ověření registračních značek dvou aut.

Kriminalista je v neveřejném registru, který mohou policisté využívat pouze v odůvodněných případech pro služební účely, 3. ledna prolustroval.

Zjistil auto ministerstva vnitra

„Zadal smyšlený účel dotazu a lustrace provedl. V jednom případě zjistil, že jde o vozidlo se skrytými údaji, které lze získat až na odůvodněné písemné vyžádání. Tedy že jde o vozidlo náležející do majetku České republiky určené pro zvláštní režim užívání,“ upřesnili v usnesení kriminalisté.

Obvinění z kauzy DPP získali zakázky za sto milionů

Krimi

Policista pak podle nich výsledky lustrace předal bratrovi, který je téhož dne zprostředkoval Kosovi.

„A informoval jej, že předmětné vozidlo je registrováno na Ministerstvo vnitra ČR,“ dodali detektivové. To může znamenat, že podezřelí skutečně narazili na auto, ve kterém je policie sledovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám