Hlavní obsah

Kauza brigád v zahraničí zaměstnala stovky policistů

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Přes 70 tisíc stran, které jsou založeny ve 240 šanonech, obsahuje vyšetřovací spis ve věci jednatřicetiletého mladíka ze Zlína. Muž se od roku 2007 do roku 2009 dopustil trestného činu podvodu na 6200 lidech.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Krajský státní zástupce Leo Foltýn listuje usnesením o zahájení trestního stíhání, které je obsaženo na 285 stranách.

Článek

Od každého z nich měl podle krajského státního zástupce Lea Foltýna vylákat po 1900 korunách za zprostředkování práce v zahraničí. Té se ale žádný z klientů mladíkovy firmy nedočkal.

Jen sdělení obvinění je rozepsáno na 285 stranách úředního dokumentu. Samotná obžaloba bude mít podle odhadu státního zástupce zhruba o padesát listů více. Málo vídané počty související s podvodným jednáním mladíka však nekončí. Dosud kriminalisté vyslechli téměř čtyři a půl tisíce svědků, především z řad poškozených lidí. Případem se pro zlínskou policii, která jej zastřešuje, zabývá 78 územních policejních jednotek po celé České republice.

Pro zjednodušení evidence výslechů poškozených policisté nechali speciálně kvůli tomuto konkrétnímu případu podvodných brigád v zahraničí vypracovat počítačový program, který využívají on-line jednotlivé územní policejní celky. Dosud kriminalisté mladíkovi zajistili dva automobily, devatenáct počítačů s daty a čtyři velké bedny s doručenkami.

Hlásili se z celé republiky

Zájemce o práci v zahraničí začal shánět přes e-maily na Zlínsku, po několika měsících mu byl ale okres malý a důvěřiví zájemci o brigády se hlásili z celé republiky. Mladík neměl pouze jedinou společnost zaměřenou na zprostředkování práce v cizině, ale hned několik. V USA měl mimo jiné zapsanou sesterskou firmu, která měla řešit reklamace.

Samotný soud by se měl uskutečnit v nejbližších měsících. „Pan obžalovaný přišel nejprve s tím, že by chtěl nechat u soudu vyslechnout všechny svědky. To jsem mu spočítal, že by hlavní líčení trvalo tři a půl roku. Proto jsme to zavrhli,“ uvedl krajský státní zástupce. Desátého května končí mladíkovi, kterému za podvod hrozí pět až deset let vězení, termín připomínkování vyšetřovacího spisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám