Hlavní obsah

Kapacita věznic absolutně nedostačuje

Právo, ČTK, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ubytovací plocha pro jednoho vězně má mít čtyři metry čtvereční. Vyhovět tomuto požadavku při současném stavu 18 540 vězňů je nereálné. Situace by mohla být mnohem horší, pokud by mělo trest nastoupit dalších 5000 odsouzených, kteří jsou na svobodě a nástupu trestu se vyhýbají.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Výstavba nových kapacit se odkládá, protože nejsou peníze. Některé věznice jsou přeplněné nad únosnou mez. "Věznice v Břeclavi je v části určené pro výkon trestu vytížena na 167 procent, v Ostravě na 200 procent, v Teplicích na 164 procent, ženská věznice ve Světlé nad Sázavou na 140 procent," řekla Právu generální ředitelka Vězeňské služby Kamila Meclová.

Uvedla, že sice situace ve většině věznic není v současnosti tak nepříznivá, ale problémy mohou nastat v nejbližší budoucnosti. "Vyhlídky nejsou příznivé. Připravovaná novela trestního zákona může způsobit problém v kapacitě věznic. Nedá se totiž předpokládat, že by se počty vězňů snižovaly. A pět tisíc odsouzených se pod různými záminkami vyhýbá nástupu trestu," poznamenala Meclová.

Rozšíření kapacity věznic je nutné

Ředitelé věznic tvrdí, že početní stavy ve věznicích podléhají výkyvům daným různými skutečnostmi. "Oddělení pro výkon trestu jsou malá. Jde v zásadě o vězně, kteří pomáhají zajistit provoz. Navýšení o pět či deset osob se pak v procentním vyjádření jeví dramaticky," míní Jiří Beránek, ředitel věznice v Teplicích s kapacitou 122 osob, kde z tohoto počtu více než sto vězňů tvoří lidé ve vyšetřovací vazbě.

Ředitel podobné malé věznice v Břeclavi Ivo Kadlec se domnívá, že na výkyvy stavu má vliv i počasí. "Překročení kapacity je podle mě trochu dáno zimními měsíci, kdy podobně jako za první republiky nastupují trest často ti, kteří se v létě vězení vyhýbali," řekl Kadlec.

Ve vazební věznici v Ostravě a ve věznici v Ostravě Heřmanicích probíhají nyní rekonstrukce a opravy ubytovacích prostor. "Rekonstruujeme tři oddělení. Problém by vznikl, kdyby nastoupilo výkon trestu 900 odsouzených vyhýbajících se trestu, kteří mají určenu tuto věznici," řekl zástupce ředitele ostravské věznice Alois Pařízek.

Meclová vidí řešení ve výstavbě nových kapacit a v rozšíření probační a mediační služby, která zaštiťuje výkon náhradních trestů v podobě obecně prospěšných prací.

"Na výstavbu nové věznice v duchu moderních trendů na Vysočině a na rozšiřování kapacit stávajících věznic nejsou peníze. Ty chybějí i v oblasti probační a mediační služby, která rovněž napomáhá snížit stavy ve věznicích. Máme jen 267 probačních úředníků. Srovnatelné sousední Rakousko jich má 800," konstatovala Meclová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám