Hlavní obsah

Kamión zdemoloval dům, zraněni tři lidé

Právo, Novinky, Marek Tvrdoň
UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Tragická nehoda se v pondělí večer odehrála v Bánově na Uherskohradišťsku. Výsledkem dramatu je mrtvý jednatřicetiletý řidič kamiónu z Brna a tři zranění lidé, včetně šestiletého dítěte.

Článek

Řidič nákladního vozu se v zatáčce srazil s osobním vozem a poté narazil do rodinného domu, který byl naštěstí zřejmě neobydlený.

Zranění rodiny

Na havárii kamiónu nejvíce doplatili obyvatelé sousedního domu. Ti právě vystupovali ze svého auta zaparkovaného před domem, když je srazil projíždějící kamion. Žena (30), která už seděla ve voze, utrpěla lehké zranění.

S těžkými zraněními ale záchranáři převezli do nemocnice jejího manžela (33) i dítě. Chlapec byl v noci převezen do dětské nemocnice v Brně. Podle lékařů se nacházel v bezprostředním ohrožení života.

Právu to potvrdili jak mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček, tak uherskohradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková.

Tělo šoféra zůstalo zavalené v kabině nákladního vozu pod sutí. Hasiči se sice pokoušeli vyprostit kamion jeřábem, práci ale museli po dvou hodinách přerušit. "Hrozilo zřícení štítové stěny i jedné boční zdi," vysvětlil mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Tělo šoféra dostali hasiči z kabiny nákladního automobilu až půl hodiny před půlnocí s pomocí těžkotonážního jeřábu.

Možná porucha brzd

Podle předběžných informací mohla být příčinou nehody technická závada na brzdách.

"Někteří svědci nám vypověděli, že se kamionu při jízdě už dlouho kouřilo od brzd a řidič měl podle nich při průjezdu zatáčkou v Bánově už hlavu skrčenou na volantu, jako by se připravoval na náraz," řekla policejní mluvčí Zámečníková.

Nehoda se stala v nepříjemné levotočivé zatáčce a nebyla v tomto místě první. Ta nejhorší se v obci přihodila předloni začátkem prosince. Řidič několikatunového kamionu se při ní vysokou rychlostí v noci vřítil do rodinného domu, od místa pondělního neštěstí vzdáleného sotva pár desítek metrů, a jeho část zbořil.

Obchvat se řeší

Místní obyvatelé, odklízení následků nehody jich v pondělí večer přihlížely stovky, proto tvrdí, že vesnici nedaleko česko-slovenské hranice pomůže jen obchvat Stavba obchvatu se přesto stále oddaluje. "Když jsem dřív říkal, že v ideálním případě by se mohlo začít stavět v roce 2007, teď realisticky odhadnu, že to bude spíš o rok později," prohlásil letos v dubnu šéf zlínského ředitelství silnic a dálnic Rostislav Vacula.

Problém je podle něj ve výkupu pozemků nutných pro stavbu obchvatu, vlastníků jsou tisíce. "A někteří z nich už, bohužel, spekulují s cenou," přidal aktuálně bánovský starosta Josef Čapek. Že je obchvat Bánova v regionu prioritní dopravní stavbou, prohlásil už dříve zlínský hejtman Libor Lukáš. Obchvat nyní už vede kolem dvou největších měst na Slovácku, tedy kolem Uherského Hradiště a Uherského Brodu. V Uherském Hradišti první měření prokázala, že obchvat z města odvedl přibližně třetinu tranzitní dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám