Hlavní obsah

Kamarádovi v opilosti usekl hlavu, odsedí si sedm let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvaašedesátiletý Robert Turek, který podle pátečního nepravomocného rozsudku pražského městského soudu téměř přeťal po vydatném popíjení svému známému krk sekyrou, stráví za opilství dalších sedm let ve vězení. Turek při začátku jednání prohlásil, že se cítí nevinný. V závěrečné řeči nicméně činu litoval. Kvůli alkoholu si to prý ale nedokáže vysvětlit.

Odsouzený Robert TurekVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

K tragédii došlo loni v březnu u Turka v bytě v pražském Hloubětíně. Po alkoholickém maratonu se svým známým, který k Turkovi přišel na návštěvu, se ale přátelská atmosféra zvrhla. Popíjení oba muže vyčerpalo tak, že se odebrali k odpočinku. Turek měl jít k sobě do postele a jeho kamarád si měl ustlat na zemi. Po nějaké době se ale Turek probudil a zjistil, že si jeho známý k němu přilehl.

„Já jsem se probudil v noci a von najednou byl v tý posteli. Měl jsem zmatek v hlavě, že neměl bejt v posteli,“ uvedl při prosincovém jednání Turek. „Vzal jsem tu sekeru a vzal jsem ho třema ranama, ale nějakejma lehčíma,“ prohlásil. Podle obžaloby šlo ale až o dvacet ran, kterými měl Turek muži téměř odseknout hlavu.

Podezřelým z vraždy v Hloubětíně je jednašedesátiletý muž

Krimi

„Že se činu dopustil obžalovaný, je prokazováno tím, že k činu došlo v jeho bytě,” konstatoval soudce Tome Frankič s tím, že to navíc Turek řekl po telefonu své tetě.

„Není vyloučeno, že k činu došlo ve stavu nepříčetnosti. Což ovšem nevylučuje trestní odpovědnost obžalovaného, protože se do toho stavu přivedl sám a úmyslně,“ vysvětlil soudce změnu právní kvalifikace. Turek byl totiž původně obžalovaný z vraždy.

Sekyru měl Turek připravenou u postele podle svých slov proto, že měl jet o víkendu na chatu, kde ji potřeboval. Pod postelí měl ovšem schované další zbraně jako mačetu či bodák.

Po napadení svého známého si Turek prý zase lehl a usnul. Probudil ho prý až telefonát od tety. Když zjistil, že má v bytě mrtvolu, zavolal policii, která ho po příjezdu zadržela.

Kamarádovi z mokré čtvrti měl odseknout hlavu sekerou. Byly to jen lehčí rány, řekl u soudu

Krimi

„Moc toho lituji, že se něco takovýho vůbec stalo, že se to přihodilo,“ kál se při závěrečné řeči Turek. „Neudělal jsem to při smyslech. Nikdy jsem tomu člověku nedal ani pohlavek,“ dodal. V době činu mohl muž mít podle zpětného výpočtu přes tři promile alkoholu v krvi.

Jeho obhájkyně soudu navrhovala čin překvalifikovat na zabití, případně opilství. Podle ní se v žádném případě nejednalo o chladnokrevnou vraždu, spáchanou ze ziskuchtivosti či zavrženíhodné pohnutky.

Státní zástupce měl vinu obžalovaného za bezpečně prokázanou a navrhoval trest v délce 17,5 roku vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám