Hlavní obsah

Kajínek u soudu opět neuspěl, prosby nepomohly

Právo, ČTK, her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Ani tentokrát se nepodařilo nejznámějšímu českému vězni odsouzenému na doživotí Jiřímu Kajínkovi uspět u soudu se svou žádostí o obnovu řízení ve své kauze, o niž se snaží od roku 2004. Kajínek usiloval o obnovu procesu, kdy byl v roce 1998 pravomocně odsouzen k doživotnímu trestu za dvojnásobnou vraždu a jeden pokus o ni.

Článek

Kajínek podle justice v roce 1993 v Plzni na Borech zavraždil dvě osoby.

"Žádám a prosím, aby byla povolena obnova řízení, aby se došlo k pravdě, že mé odsouzení na doživotí bylo nesprávné a že jsem byl dohnán státní mocí někam, kde bych být vůbec neměl...," byla poslední slova v závěrečné řeči na doživotí odsouzeného Jiřího Kajínka (45), která zazněla v úterý v soudní síni plzeňského krajského soudu.

Kajínek také připomněl, že klíčovým svědkem obžaloby byl Vojtěch Pokoš, který sám měl problémy se zákonem. Kajínek naznačoval i propojení kriminálního podsvětí s policejními špičkami na Plzeňsku, které prý měly zájem na Kajínkově odsouzení.

Odsouzený Kajínek na místě soudu sdělil, že podá proti usnesení stížnost k Vrchnímu souduv Praze. Na chodbě Krajského soudu zatím vyčkávali Kajínkovi příznivci, kteří  poté, co se dozvěděli o záporném rozhodnutí, začali hlasitě skandovat. "Hanba, hanba, Jirko jedeme dál," ozývalo se z jejich hloučku. Jejich hluk musela začít usměrňovat justiční stráž. Té nakonec museli přispěchat na pomoc i příslušníci vězeňské stráže. Skupina byla vytlačena před soud, kde ještě nějaký čas setrvala s roztaženým transparentem s nápisem "Kajínek není vrah".

Nova: soudce ovlivňoval přísedící

Televize Nova večer informovala o poradě soudního senátu, kde Bouček přesvědčoval přísedící, jak se mají k celé kauze a ke svědectvím ve prospěch Kajínka postavit. Nova odvysílala nahrávku z této porady. "Takových věcí se dějí desítky v normálních spisech. Tohle není žádná výjimečná situace, že Kajínek dostal doživotí. Je to přeci jedna verbež," říká na nahrávce Bouček. Toto přesvědčování trvalo podle Novy bezmála 20 minut. Bouček přísedícím také připomněl, že poprvé Kajínkovu žádost zamítli.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) na to řekl, že se bude případem zabývat. Novu požádal o přepis její nahrávky. "Na základě toho se poradím se svými kolegy a také s odborníky z justice o tom, zda takovéto jednání je důvodem pro postup vůči předsedovi senátu," řekl. Kvůli pochybnostem v celém procesu také podle Novy zvažuje podání stížnosti k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám