Hlavní obsah

K práci zdravotní sestry obviněné z vražd nebyly výhrady, řekl u soudu bývalý primář

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Profesionálka, k jejíž práci neměl výhrady. Těmito slovy ohodnotil u soudu bývalou zdravotní sestru Věru Marešovou její někdejší nadřízený Richard Bína. Ten v Lužické nemocnici v Rumburku zastával post primáře interny. Marešová se u Krajského soudu v Ústí nad Labem zodpovídá z obvinění, že zavraždila šest pacientů podáním draslíku do žíly. Žena obžalobu odmítá.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná bývalá zdravotní sestra Věra Marešová u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Třetí jednací den začal výpovědí bývalého primáře interny Richarda Bíny. Popsal, jak se o nestandardním úmrtí pacientky loni na začátku června dozvěděl od lékaře Petra Vondráčka, který na divné úmrtí přišel a zajistil důkazy.

„Poněkud emotivně mi sdělil, že došlo k zaviněnému úmrtí. Jmenoval sestru Marešovou, že měla podat koncentrované kalium,“ řekl Bína.

Ve výpovědích lékařů Vondráčka a Bíny se objevily některé rozpory. Zatímco Vondráček tvrdil, že bylo velmi divné, že se u ženy srdeční arytmie objevila, a pojal proto podezření, zda nedošlo k chybnému podání draslíku. „Není to typický průběh smrti, nelze ho však podle mého vyloučit,“ uvedl Bína. Žena trpěla chronickým selháváním jater, selhávaly i ledviny. Podle Bíny selhávání ledvin mohlo zvyšovat hladinu draslíku. Odmítl, že by měl likvidovat nějaké důkazy.

Bína také vypověděl, že vztahy se sestrou Marešovou byly zcela normální a profesionální, nikdy neměl k její práci výhrady. „Za celou dobu jsem neřešil jedinou výtku k práci sestry Marešové,“ řekl Bína. Podobně vypovídal i tehdejší zástupce primáře lékař Jiří Mayer. „Žádný konflikt jsem nezaznamenal, příkazy prováděla profesionálně,“ vypověděl Mayer.

Obžaloba: Chtěla si ušetřit práci

Z vraždy první pacientky byla Marešová obviněna loni v létě. Zhruba měsíc byla ve vazbě, pak se dostala na svobodu. Po dalším zkoumání podezřelých úmrtí byla Marešová na podzim obviněna ještě z dalších pěti vražd a soud ji znovu poslal do vazby, kde je doposud.

Podle obžaloby měla Marešová poprvé vraždit v roce 2010. Další vražda se prý stala o rok později, loni na jaře se přišlo na dva případy, poslední pak v červnu. Nejstarší oběti bylo 85 let, nejmladší téměř o 50 let méně. Podle obžaloby si Marešová chtěla ušetřit práci s nemohoucími pacienty. Ta to ve své výpovědi rozhodně odmítla.

Soudní jednání bude v tomto týdnu pokračovat výslechem svědků, především zaměstnanců nemocnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám