Hlavní obsah

K obchodování na burze jsem tíhl odjakživa, řekl obžalovaný ze stamiliónového podvodu

Právo, Zdeněk Seiner

Padesátiletý Michal Morch se od pondělí hájí před pardubickým soudem kvůli obžalobě z podvodu mimořádného rozsahu. Celkem 73 jeho bývalých kamarádů a známých po něm chce zpět skoro sto miliónů korun, které mu svěřili, aby je investoval na burze.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Michal Morch před pardubickým soudem se svou obhájkyní

Článek

Dvacet minut četl státní zástupce jména podvedených a výčet prostředků, které mu svěřili v letech 2010 až 2016. Padly i takové jednorázové částky jako sedm miliónů korun. Další čtvrthodinu četla předsedkyně senátu Anna Sobotková jména a požadavky těch podvedených, kteří žádají úhradu škody. Jen osm napálených rezignovalo a nebudou požadovat navrácení svých mnohaletých úspor.

Morch se pustil do obchodování na burze se skromnými vlastními prostředky. Přesvědčil svoji družku, matku a její sestru, aby mu svěřily peníze. Celkem to bylo půldruhého miliónu korun. Údajně se první burzovní transakcí s akciemi Unipetrolu trefil do černého a pomohl si k sumě 43 tisíc korun. V té chvíli se z něj stal „velký hráč“. Ale nechrastil dvacetikorunami v šeru zapadlé herny, s notebookem obcházel známé a na grafech vlastní aplikace jim sliboval zhodnocení jejich prostředků o deset až třicet procent.

„K obchodování na burze jsem tíhl odjakživa. Pro mě to byl úžasný svět informací, úžasný svět akcií,“ vysvětloval před soudem. Soudkyni Sobotkové se snažil vysvětlit, že nerozumí burzovnímu světu a že vlastně není ničím vinen on, jen nešťastné kotrmelce akcií na burze. „Někdy padají akcie jako kámen do studny,“ krčil rameny.

Kupoval i obrazy

Před koncem roku 2015 došla některým jeho věřitelům trpělivost a podali na něj trestní oznámení. „Není pravda, že jsem se jim vyhýbal, potřeboval jsem jen čas a klid na to, abych získal na burze jejich peníze zpátky,“ postěžoval si Morch.

Skupina věřitelů se dozvěděla, že Morch jejich milióny nejen prohrává na burze, ale kupuje si za ně i obrazy a grafiky. „Je to můj koníček, chtěl jsem si zřídit galerii a jejím provozem vydělat peníze, kterými bych splácel jejich půjčky. Jenomže oni mi vtrhli do domu a vyrabovali ho. Sebrali mi klíčky od auta. Blbci se na mě vrhli, pak už jsem neměl prostředky na to, abych na burze umazal ztráty a mohl jim vrátit peníze, které po mně najednou někteří okamžitě chtěli,“ řekl soudu s ukřivděným pocitem.

Do obchodování s desítkami miliónů korun od důvěřivých přátel a kamarádů se pustil bez licence obchodníka s cennými papíry i bez patřičného vzdělání. Má jen maturitu na střední škole technického směru. „Každého jsem upozornil, že burza je riziková, že zhodnocení prostředků chce trpělivost, čas,“ opakoval několikrát u soudu Morch. U soudu přiznal, že od roku 2003, kdy začal podnikat na burze, nebyl žádný účetní rok v plusu a nikdy nezaplatil ani korunu na daních.

Reklama

Výběr článků

Načítám