Hlavní obsah

Justiční ping-pong: Šesté osvobození neplatí, žalobce se odvolal v kauze exdiplomata Sedláčka

Novinky, kub
Praha

Státní zástupce se znovu odvolal proti zprošťujícímu verdiktu v kauze bývalého velvyslance Milana Sedláčka a dalších dvou lidí, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci ohledně marketingových akcí z roku 2008 kolem Česko-asijského fóra. Obvodní soud pro Prahu 1 trojici osvobodil již šestkrát, naposledy loni v prosinci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ po podaném odvolání opět míří k Městskému soudu v Praze. „Podal jsem blanketní odvolání, které ještě doplním podrobným odůvodněním,“ sdělil na dotaz Novinek v úterý žalobce Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Důvody svého rozhodnutí nechtěl v této fázi blíže rozebírat. Při minulých odvoláních uvedl, že podle něj jsou ve spisu usvědčující důkazy o účelovém rozdělování zakázek.

Případ se týká prezentačních akcí kolem Česko-asijského fóra 2008. Podle kriminalistů se nekonaly a někdejší velvyslanec v Thajsku Sedláček měl způsobit státu škodu zhruba 1,5 milionu korun. Obvinění čelí dále jeho bývalý kolega na ministerstvu Václav Matoušek a jednatelka firmy zabývající se mezinárodním byznysem Eva Rybková. Žalobce tvrdí, že s ní Sedláček uzavřel v roce 2008 tři smlouvy, které podepsal Matoušek.

Obžalovaní vinu odmítají a jejich advokáti poukazují na faktické chyby ve vyšetřování a zejména na dokumenty a svědectví, které podle nich dokazují, že se akce uskutečnily, přičemž fórum bylo prý díky tomu nejúspěšnější akcí českého předsednictví v Evropské unii. Navíc ministerstvo zahraničních věcí, které původně uplatňovalo nárok na náhradu škody, svůj požadavek po šetření inspekce stáhlo.

Případem se zabýval v roce 2017 rovněž tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který jej v souvislosti s tehdy pátým vrácením odvolacím soudem k první instanci označil jako justiční raritu a selhání.

Odvolací soud při vráceních namítal například jednostranná hodnocení důkazů, v případu byla dříve rovněž vyměněna soudkyně. Po Heleně Králové kauzu projednávala na obvodním soudu Věra Bártová, podle které se tvrzení obžaloby neprokázala.

V minulosti rovněž nová soudkyně uvedla, že žalobce podle ní kauzu zbytečně protahuje, pochybnosti rovněž prý visí nad samotným trestním řízením, na jehož počátku bylo před osmi roky anonymní trestní oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám