Hlavní obsah

Justiční omyl v Česku: Neznásilnil, přesto seděl, ale milióny zatím nevysoudil

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Jan Šafránek (39), který si počátkem 90. let odseděl ve vězení rok za znásilnění, které nespáchal, má od ministerstva spravedlnosti dostat 366 tisíc korun odškodnění. Žádal 35 miliónů, soud však v úterý rozhodoval jen o malé části nároku.

Oběť justičního omylu Jan Šafránek pokračuje v boji za odškodnéVideo: Novinky

 
Článek

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Markéta Jirásková tak v úterý rozhodovala pouze o Šafránkově nároku na necelé tři milióny korun za pobyt ve vazbě a výkonu trestu a ušlou mzdu.

Za pravdu mu dala jen částečně. Ministerstvo spravedlnosti Šafránkovi už dříve vyplatilo 410 tisíc korun. Podle soudkyně Jiráskové mělo být štědřejší, pokud jde o odškodnění za pobyt za mřížemi. Za 291 dní, které strávil Šafránek ve vyšetřovací vazbě, mu ministerstvo vyplatilo 145 500 korun (500 korun za den). Soud rozhodl, že částka měla být třikrát vyšší, stát tedy za každý den vazby doplatí Šafránkovi tisíc korun, celkem 291 tisíc.

Ještě vyšší odškodnění přiznal soud za 75denní pobyt nespravedlivě odsouzeného vězně přímo ve výkonu trestu. Ministerstvem přiznanou sumu 1000 korun na den soudkyně zdvojnásobila, doplatek tak bude činit 75 tisíc korun.

Naopak za ušlou mzdu nepřiznala Jirásková Šafránkovi nic a označila dokonce za chybu, že ministerstvo žalobci už v minulosti část požadovaných peněz vyplatilo. V době nástupu do vazby byl totiž Šafránek bez práce. O předchozí místo nočního hlídače navíc přišel kvůli hrubému porušení pracovní kázně.

S cejchem násilníka žil 14 let

Policie 19letého Šafránka zadržela v srpnu 1992 a obvinila postupně ze znásilnění dvou žen. Za jedno z nich byl skutečně odsouzen, ačkoli v soudním spise byl po celou dobu založen důkaz prokazující jeho nevinu.

Šlo o rozbor spermatu nalezeného na oblečení poškozené. Vzorek vykazoval krevní skupinu A, kterou má i Šafránek. Při zkoumání jeho slin však znalec zjistil, že podezřelý patří mezi tak zvané nevylučovatele, tedy skupinu lidí, z jejichž tělních tekutin včetně spermatu nelze krevní skupinu zjistit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Šafránek u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Šafránek strávil 10 měsíců ve vyšetřovací vazbě, zbylé dva měsíce si po odsouzení odseděl ve věznici v Oráčově. S pověstí sexuálního násilníka žil až do roku 2006, kdy policie vypátrala skutečného pachatele, o rok později jeho sestra podala soudu návrh na obnovu řízení. V září 2010 byl obžaloby v plném rozsahu zproštěn.

Už v listopadu 2010 se Šafránek obrátil na ministerstvo spravedlnosti s žádostí o náhradu újmy ve výši 35 138 104 korun. To však uznalo a vyplatilo pouze částku 409 955. Jde o úhradu nákladů řízení a 350 tisíc korun nemajetkové újmy za dobu strávenou ve vězení a zničenou pověst.

O miliónech bude soud teprve rozhodovat

U zhruba 32miliónového nároku na náhradu nemajetkové újmy bude muset Vrchní soud v Praze teprve rozhodnout, který z nižších soudů se bude požadavkem zabývat. Šafránkovi právníci sice uplatnili celý nárok u Obvodního soudu pro Prahu 2, jak ale upozornila zdejší soudkyně Markéta Jirásková, o odškodnění na principu ochrany osobnosti rozhodují v prvním stupni krajské soudy.

V tomto případě by byl příslušným soudem Městský soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám