Hlavní obsah

Jménem zákona mi polibte, vykřikoval odsouzený za zmlácení souseda tyčí

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Městský soud v Brně poslal Romana Kudríka na tři roky do vězení za napadení souseda, jeho otec Roman Kotlár vyvázl s tříletou podmínkou. Útočníci zbili poškozeného tyčí tak, že mu málem vyrazili oko. Napadený muž si musel i přímo v soudní síni vyslechnout další výhrůžky, až musela zasáhnout justiční stráž a odsouzeného vyvést.

Odsouzeného musela vyvést justiční strážVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Loňský prázdninový den přitom nic nenasvědčoval tomu, že by se v brněnské městské části Tuřany schylovalo k dramatu. K muži, který přijel domů, vyndal věci z auta a za pomoci syna začal čistit interiér vozu, přišel Kudrík, který bydlel v sousedství. Muž se s ním odmítl bavit, což jej zřejmě rozzuřilo a za pomoci svého otce se do souseda brutálně pustili.

„Kudrík jej opakovaně udeřil tyčí do hlavy a zad, Kotlár jej bil pěstí do obličeje. Napadeného pronásledovali po ulici a napadali. Oběť utrpěla otřes mozku, zlomeninu nadočnicového oblouku a těžké poranění oka. K útoku přitom došlo z naprosto malicherné příčiny,“ konstatovala soudkyně Dagmar Bordovská s tím, že Kotlár na napadeného ještě řval, že si dojde pro mačetu a usekne mu hlavu. „Nekoupil jsem tu vilu za pět milionů, abys mě vyháněl,“ křičel prý Kotlár na svého souseda.

Pro ně neplatí zákony. Policie se jich bojí, všechno jim prochází.
poškozený

„Prý se cítili poníženi předchozím jednáním poškozeného, který prý urazil malou dívku. Jenže podle kamerových záznamů tam žádný kontakt s rodinou útočníků nebyl. Kotlár doposud nebyl soudně trestán – proto podmíněný trest. Kudrík byl již dvakrát trestaný, byl odsouzen i v jiném státu Evropské unie, a proto dostal trest nepodmíněný,“ vysvětlila soudkyně.

Ze sousedů má strach 

Obžalovaný se před soudem ještě snažil hrát na to, že je zbaven způsobilosti k právním úkonům. Podle znalkyně je sice jednoduchou osobností, ale rozhodně je schopen chápat smysl trestního řízení a rozpoznat protiprávnost svého jednání. Dřívější psychické problémy, na jejichž základě byl zbaven svéprávnosti, navíc podle znalkyně jen simuloval.

Kotlár v jednu chvíli začal na soudkyni křičet nesrozumitelná a sprostá slova, až ho musela nechat vyvést. Když ho justiční stráž vyváděla, křičel „jménem zákona mi polibte...“ Soudkyně ho marně vyzývala, ať nedělá více problémů, než má.

Dvojice brutálně napadla muže při čištění auta Video: Policie ČR

„Zmrzačili člověka, a on za to dostane podmínku? Přitom mi vyhrožoval zabitím, i v soudní síni říkali, že oslepnu úplně. Když patří k této komunitě, tak si můžou dovolovat všechn. Pro ně neplatí zákony. Policie se jich bojí, všechno jim prochází. Strach samozřejmě mám, protože těmhle lidem prochází všechno. Mladší půjde do vězení, do teď nic nedělal, takže zase nebude muset pracovat. Pro něj se nic nemění, on nic neriskuje. Kdybych patřil k této komunitě, tak jsem taky vysmátý,“ poznamenal po verdiktu napadený muž.

Případem se bude muset ještě zabývat odvolací soud. Kudrík se totiž proti verdiktu chce odvolat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám