Hlavní obsah

Jiřího Večeře z kauzy LTO policie viní z dalších dvou vražd

Aktualizováno

Policejní tým Tempus zatkl Jiřího Večeře kvůli dalším dvěma vraždám, které souvisejí s kauzou Lehkých topných olejů z poloviny 90. let. Uvedla to ve středu Česká televize. Soud ve Zlíně Večeře poslal do vazby.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Večeř (vpravo), Milan Šišma (uprostřed) a Jan Marcinek (vlevo) u Vrchního soudu v Olomouci. Snímek je z roku 2013.

Článek

Obviněnému podle státního zástupce Romana Kafky hrozí až 15 let vězení nebo až výjimečný trest, tedy až 25 let nebo doživotí.

Podle informací ČTK je stíhán mimo jiné kvůli vraždě zlínského podnikatele Miroslava Kovaříka spjatého také s obchody s LTO, který zemřel v roce 1995 při explozi automobilu s nastraženou náloží.

Kafka uvedl, že muž vzatý do vazby byl už v minulosti odsouzen pro stejnou trestnou činnost a před nedávnem byl podmíněně propuštěn z výkonu trestu.

Odsouzen na patnáct let 

Večeř byl loni v únoru odsouzen na 15 let vězení za to, že se podílel na vraždě obchodníka Marka Lehkého, který byl zapletený do nelegálních obchodů s lehkými topnými oleji, na nichž stát přišel v polovině 90. let na neuhrazených daních o miliardové částky.

Vražda Lehkého se stala v noci na 30. března 1995, kdy byl obchodník odvezen na břeh řeky Moravy, na jeho tělo umístěna trhavina Permonex V19 a na dálku odpálena.

Kdo si vraždu Lehkého objednal a kdo ho odstranil, to se ani po letech vyšetřování a procesů nepodařilo prokázat.

Obchodník Lehký spolupracoval s podnikatelem Milanem Šišmou na podvodech týkajících se dovážených topných olejů, a to prý v roli „bílého koně". Podle některých informací tak nezákonně vydělal 40 miliónů korun, o které se měl podělit se Šišmou. Protože se to ale nestalo, rozhodl se údajně Šišma, že ho nechá odstranit. Prostředníkem měl být Večeř, jenž údajně vraždu za půl miliónu korun objednal u Jana Marcinka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám