Hlavní obsah

Jel opravdu zběsile, řekl policista, který zastavil zfetovaného řidiče „po americku“

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní vůz najede do boku zadní části pronásledovaného auta, čímž ho přetočí a výrazně zpomalí. Jeden ze způsobů násilného zastavení ujíždějícího vozidla, který se nejčastěji objevuje v záběrech z amerických silnic, použili poprvé čeští policisté.

Policejní manévrVideo: Novinky.cz/Policie ČR

 
Článek

Minulé pondělí tímto manévrem vyžadujícím značnou dávku odvahy ukončil strážmistr Jakub honičku se zdrogovaným řidičem citroënu na Domažlicku. Využil přitom ochranný rám, kterým jsou vybavena nová služební vozidla.

Zákrok, který není vůbec jednoduchý a američtí policisté jej trénují léta, zvládl 29letý příslušník domažlického obvodního oddělení na jedničku. Překvapil tím pronásledovaného řidiče, který podle svých slov náraz vůbec nečekal.

Čekal jsem na vhodné místo

„Věděli jsme, že za volantem sedí člověk, kterému byl v minulosti zadržen řidičský průkaz za řízení pod vlivem drog. Výzvy k zastavení ignoroval. Jel opravdu velice zběsile a přitom vážně ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Blížil se k hraničnímu přechodu ve Folmavě, kde se kolem tržnic a dalších podniků pohybuje spousta lidí. Protože to vypadalo, že může dojít k velkému neštěstí, rozhodli jsme se s kolegou zastavit ho tímto způsobem. Přispěl k tomu i fakt, že naše vozidlo je vybaveno bezpečnostním rámem,“ vzpomínal policista na to, co předcházelo samotnému zákroku.

Foto: Policie ČR

Na policejním voze s rámem nejsou po zásahu žádné velké škody.

Pak už jen čekal na vhodné místo. „V jednom okamžiku byla silnice volná, tak jsem toho využil. Dojel jsem vozidlo a narazil z boku do jeho zadní části tak, abych ho otočil. To se povedlo. V tu chvíli jsem ani neregistroval rychlost,“ pokračoval Jakub.

Přiznává, že mu po úspěšném manévru spadl kámen ze srdce. „Pocítil jsem jak úlevu, tak i trochu euforii z toho, že jsem to zvládl a nikomu se nic nestalo,“ dodal.

Policisté na Domažlicku zastavili ujíždějícího řidiče nárazem v plné rychlosti

Krimi

Doposud podobné zákroky cvičil pouze na polygonu. Jak vyplývá ze zjištění Práva, jde vůbec o první případ, kdy český policista použil vozidlo s ochranným rámem k násilnému zastavení ujíždějícího řidiče coby donucovacího prostředku. „Ve svém volnu sleduji práci kolegů z jiných zemí, kde tento manévr používají. Pokud by nastala obdobná situace, neváhal bych ho znovu použít,“ uzavřel Jakub.

Lidé chválili

Poté, co policie zveřejnila záběry z honičky a samotného zákroku, vysloužila si od veřejnosti pochvalu. „Přišlo nám několik e-mailů, ve kterých nám lidé vyjadřovali podporu,“ uvedla Martina Korandová z plzeňského krajského ředitelství policie.  Stejně pozitivně laděné byly příspěvky i ve veřejných diskusích na internetu.

„Obrovsky smekám před řidičem policejního vozu. Fantastický zásah, opravdový profesionál. Jen čekám odezvu od pseudoochránců lidských práv, jak chudák řidič při zásahu trpěl,“ napsal například Jan z Mostu.

Podle oslovených psychologů by ale takový manévr nezvládl každý strážce zákona. „Musí být šikovný a hlavně si věřit. Bohužel řada policistů už dopředu přemýšlí o tom, že kdyby to nevyšlo, mohou být za to ještě popotahováni. Tak raději do rizika nejdou,“ řekl jeden z nich. Dodal, že případ domažlického policisty může být do jisté míry varováním pro hříšníky za volantem, že už se s nimi nebude jednat v rukavičkách.

Podle Davida Schöna z policejního prezidia ale k násilnému zastavení vozidel budou policisté přistupovat pouze ve velmi výjimečných situacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám