Hlavní obsah

Je to spiknutí, myslí si sboristka z Bambini di Praga

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Jako spiknutí s cílem zlikvidovat sbor Bambini di Praga, nebo přinejmenším jisté osoby z jeho vedení. Tak označila v úterý jedna z vypovídajících sboristek trestní stíhání sbormistra Bohumila Kulínského. Ten před soudem v Hradci Králové čelí žalobě z pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a útisku. Kulínský obžalobu odmítá, přiznal ale, že s některými dívkami staršími patnácti let měl intimní poměr.

Článek

V úterý bylo další líčení odročeno na 10. až 14. prosince. "Do konce letošního roku zřejmě rozsudek vynesen nebude," odhadl státní zástupce Jan Bohutínský. Hlavní líčení komplikuje skutečnost, že dívky se k soudu dostavují jen sporadicky. Senát čekají ještě výslechy řady svědků a znalců.

Sboristka vypovídající v úterý řekla, že ona se nikdy nesetkala s tím, že by se Kulínký choval nevhodně k ní nebo jiným děvčatům. "V sauně jsem jednou byla, všichni jsme tam byli nazí a nepřipadalo mi na tom nic nenormálního. U toho, když jsme se pak koupali, byl někdy i sbormistr, ale oblečený. Mě to nevadilo a nikdy jsem ani nezaslechla, že by se k někomu choval tak, jak se mluví v obžalobě," zdůraznila.

Policie nedovolila u výslechu přítomnost matky

Tvrdila také, že v přípravném řízení se k ní policisté chovali hrubě. "Nedovolili, aby tam se mnou byla moje matka. Zřejmě si mysleli bůhví co budu říkat a když nebyli spokojeni, křičeli na mě, ať mluvím pravdu, že si asi neuvědomuji oč jde. Byl to psychický nátlak. Mně to celé připadá jako záměr někoho, kdo chce ze závisti uškodit nějakým lidem nebo sbor zlikvidovat," řekla bez bližšího upřesnění.

Na dotaz státního zástupce připustila, že je stále členkou elitní části Bambini di Praga.

Jiná svědkyně naproti tomu přiznala, že se společným saunováním bez oděvu měla problém, ale přizpůsobila se, protože "to tak dělali všichni". "Byla jsem dítě, ale později v dospívání jsem do společné sauny chodit přestala. Rozhovořila se také o poměrech ve sboru, podle jejích slov tam panovalo předstírané přátelství.

"Všichni se tvářili, jak se mají rádi, ale za zády se dokázali neskutečně pomlouvat. Všichni se báli Kulínského. Mě jednou vyhodil ze zkoušky jen proto, že jsem si zapomněla přezůvky. Týden jsem z toho byla špatná," uvedla dívka.

Reklama

Související témata:

Související články

Matka Kulínského nechápe výpovědi sboristek

Výslechem Blanky Kulínské, matky bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského, obžalovaného ze zneužívání členek souboru, pokračovalo v úterý...

Výběr článků

Načítám