Hlavní obsah

Lichotilo mi to, řekla bývalá členka Bambini di Praga

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Bývalá sboristka ze souboru Bambini di Praga vypovídala ve středu před senátem Krajského soudu v Hradci Králové o svých zkušenostech s tehdejším sbormistrem Bohumil Kulínským. Ten před soudem čelí žalobě ze zneužití bezmála padesáti dívek.

Článek

Dnes sedmatřicetiletá Irena B. potvrdila svou výpověď z přípravného řízení, kde popsala svůj zážitek z léta roku 1985, kdy jí bylo 15 let. Na hotelovém pokoji při turné po Japonsku ji Kulínský údajně několikrát svlékal, osahával a zaváděl prsty do pochvy. Neprotestovala proti tomu, byť jak sama řekla, byla to její první sexuální zkušenost.

Po japonském turné utrum

"Bylo to dobrovolné a tehdy jsem necítila strach, že pokud bych ho odmítla, že by mne nějak trestal. Myslela jsem, že se mnou chce chodit. Před tím mi totiž věnoval zvýšenou pozornost, byl ke mě dvorný a podobně. S ostatními dívkami jsme jej ctily jako velkou autoritu, takže jeho zájem mi lichotil. Hned po zájezdu jsem ale zjistila, že nejsem jediná a skončila jsem to," uvedla.

I když tehdy zůstala ve sboru, cítila, že už nedostává tolik příležitostí jako před tím. "Nejezdila jsem na zájezdy, nebral mě na natáčení. Vnímala jsem to jako trest," připustila.

Kázeň a samostatnost

Vyloučila ale, že by o výběru do prestižní, koncertní sekce sboru mohlo rozhodovat něco jiného, než hlasové kvality. Atmosféru v souboru označila za konkurenční a stresující, ale své tehdejší členství hodnotí po letech jako přínosné. "Naučila jsem se tam kázni a samostatnosti," řekla.

Soudci ve středu chtěli vyslechnout celkem pět bývalých členek sboru, avšak tři z nich se předem omluvily. Slyšení poslední z nich by mělo proběhnout odpoledne. Předseda senátu Miloslav Ježek dopoledne také četl mj. záznamy telefonních odposlechů, z nichž vyplývá, že se lidé kolem Kulínského domlouvali o výměně počítačových disků, z nichž chtěli smazat nespecifikované soubory a fotografie.

Reklama

Související témata:

Související články

Matka Kulínského nechápe výpovědi sboristek

Výslechem Blanky Kulínské, matky bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského, obžalovaného ze zneužívání členek souboru, pokračovalo v úterý...

Výběr článků

Načítám