Hlavní obsah

Je to směšné a plné polopravd, řekl k odposlechům u soudu hejtman Půta

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Senát Krajského soudu v Liberci v úterý nechal přehrát první část odposlechů, které nashromáždila policie v kauze, v níž je mezi obviněnými také hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). V případu jde o korupci, k níž mělo docházet v souvislosti se dvěma nedokončenými libereckými projekty usilujícími o evropské dotace. Obžalováno je celkem 13 lidí a čtyři firmy.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (v popředí) u soudu.

Článek

Soudce Petr Neumann nechal odposlechy přehrát i navzdory tomu, že obhájci společnosti Metrostav, která je mezi obžalovanými, už od jara vznášejí proti odposlechům námitky. Tvrdí, že byly pořízeny nezákonně.

„Máme navíc za to, že jejich přepisy nejsou přesné, byly doplňované a obsahují návodné poznámky,“ prohlásil v úterý advokát Ondřej Blaha.

Rozhodnutí o nezákonnosti odposlechů ale soud odložil. „My odposlechy pustíme, a rozhodnutí, zda jsou nebo nejsou přípustné, necháme až do další fáze, kdy budeme hodnotit důkazy,“ nastínil svůj postup soudce Neumann.

Přehrávání odposlechů nakonec ovšem přerušil, a to do středy, kdy chce rozhodnout o námitce vůči jejich údajně zmanipulovaným přepisům.

„Pošlete kontrolu”

Odposlechy souvisí se dvěma nedokončenými dotačními projekty: s přestavbou libereckého kostela sv. Maří Magdaleny na geotermální lázně (v této části je obžalován právě hejtman Půta) a vybudování oddychové zóny Liberec – Perštýn (netýká se Půty). Oba projekty připravovala obecně prospěšná společnost GEPO (Geotermální energie pro občany).

Žádný úplatek jsem nevzal.
hejtman Půta

V zachycených telefonních hovorech, které soud v úterý nechal přehrát, zazněly různé perličky. Třeba když zaměstnanec Metrostavu Jan Petráň telefonoval šéfovi firmy Developer CZ Petrovu Jirkůvovi a poptával u něj, zda by mohl Metrostav „sám na sebe na staveniště u kostela sv. Maří Magdaleny poslat kontrolu, která by řekla, že je všechno OK“.

Policisté odposlouchávali i hejtmana Půtu. Zachytili například, jak si s Petráňem z Metrostavu domlouvá schůzku na čerpací stanici nedaleko Hrádku nad Nisou, kde bydlí. Podle všeho ale nešlo o žádnou konspiraci, z kontextu vyplynulo, že by hejtman jindy neměl čas a na čerpací stanici se zastaví před svým ranním odjezdem do Jihlavy.

Měl vzít úplatek

V jiném odposlechu mezi Petráněm a Jirkůvem pronesl jeden z nich na adresu Půty větu: „Asi mu nezůstanete nic dlužný, tak by mu ku...a mělo být jedno, kdo tam bude.“ Sám hejtman se proti této větě hned u soudu ohradil. „Jestli má být jedna věta ve 12minutovém rozhovoru plném polopravd a lží důkazem proti mně, tak je to směšné,“ podotkl Půta.

„Žádný úplatek jsem nevzal, a proto ani policie ani státní zástupce nemohou mít pro svoje tvrzení žádný důkaz,“ napsal poté ještě dodatečně v prohlášení, které rozeslal do médií.

Podle obžaloby měl Půta přijmout úplatek za dvě rozhodnutí Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, které předsedal. Za první rozhodnutí měl dostat 800 tisíc korun, přičemž skutečně převzít měl 500 tisíc a na zbytek už nedošlo. Ve druhém případě mělo jít o převzetí Půtova finančního závazku. Jeho půjčku 30 tisíc korun za něj podle obžaloby zaplatila firma Metrostav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám