Hlavní obsah

Je podpis prezidenta z ARO pravý? Prověří to žalobci a policie

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) nechá prověřit podezření, že by podpis prezidenta Miloše Zemana na listině o svolání zasedání nově zvolené Sněmovny mohl být zfalšovaný. Písemná signatura hlavy státu, kterou médiím ve čtvrtek ukázal šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO), podle oznamovatele není podobná tomu, jak se prezident podepisoval v minulosti.

Foto: Twitter @cernymuz, Novinky

Lidé na sociálních sítích upozorňují na viditelný rozdíl mezi dřívějším podpisem prezidenta a tím, který ukázal šéf Sněmovny.

Článek

Na orgány činné v trestním řízení se obrátili už dva lidé kvůli tomu, aby se prošetřilo možné zfalšování prezidentova podpisu a rovněž případné ublížení na zdraví v souvislosti s jeho převozem na anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) Ústřední vojenské nemocnice v Praze (ÚVN).

O podpisu se začalo spekulovat ihned poté, co šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve čtvrtek večer ukázal novinářům listinu o svolání zasedání nově zvolené Sněmovny. Podle Vondráčka ji před ním Zeman podepsal během jeho návštěvy v nemocnici. Podpis ale není podobný tomu, jak se prezident podepisoval na listiny v minulosti.

Co je s prezidentem Zemanem? Dusno už je i mezi Hradem a nemocnicí

Domácí

Oznámení o podezření ze spáchání trestného činu padělání veřejné listiny obdrželo VSZ ještě ve čtvrtek večer krátce před 21:30, tedy nedlouho poté, co Vondráček vystoupil v přímém televizním přenosu, aby občany uklidnil, že se Zemanem hovořil a ten listinu sám vlastní rukou podepsal. Dokument šéf Sněmovny rovněž na kameru ukázal.

Foto: Michal Burian, ČTK

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ukázal rozhodnutí, kterým svolal prezident Miloš Zeman stálé zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu 2021.

„Podpis připojený na této listině nicméně neodpovídá veřejně známému podpisu Ing. Miloše Zemana. Důvodně se proto domnívám, že tato listina nebyla podepsána prezidentem republiky, nýbrž osobou, která si protiprávně uzurpuje jeho autoritu a za prezidenta se vydává,” uvádí mimo jiné oznamovatel.

Podání koluje od pátku na internetových sociálních sítích, jeho autor není znám, jméno je začerněné, nicméně šéfka VSZ Lenka Bradáčová oznámení potvrdila.

„Jelikož nejsme věcně a místně příslušní, postoupili jsme toto oznámení příslušnému státnímu zastupitelství,“ řekla Bradáčová serveru Seznam Zprávy.

Oznamovatel VSZ dále navrhl, aby byly zajištěny svědecké výpovědi prezidenta, Vondráčka, hradního protokoláře Vladimíra Kruliše, Zemanovy manželky Ivany a ochranné služby policie, která má dveře u prezidenta hospitalizovaného v zařízení akutní lůžkové péče ÚVN hlídat. Další postup ale bude na žalobcích a případně policii, kteří podezření musí ze zákona prověřit.

„Budu originální,“ slíbil prý Zeman Vondráčkovi

Domácí

Další trestní oznámení předložil přes právníka známý pražský neurolog a ombudsman pro zdraví Martin Jan Stránský, podle nějž se v posledních týdnech musel podle dostupných informací Zemanův stav prudce zhoršovat, ale nedostalo se mu patřičné péče.

Lékař z pochybení podezírá prezidentovo blízké okolí. „Nikdo neučinil žádná rozumná opatření, aby tento děj zastavil. Pouze se dál rušil plánovaný program hlavy státu,” píše se v oznámení podaném advokátem Milanem Vašíčkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám