Hlavní obsah

Janouškův případ sebrali pražské policii, začaly padat hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V souvislosti s případem lobbisty Romana Janouška nabídl náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák rezignaci. Policejní šéf Petr Lessy ji přijal. Husák by měl odejít do konce května. O Husákovi se spekulovalo, že má s Janouškem kontakty. Janouškův případ Lessy vzal Praze a budou ho řešit královéhradečtí policisté.

Petr Lessy k rezignaci Vladislava HusákaVideo: Novinky

 
Článek

Lessy zdůraznil, že nemá sebemenší podezření, že by byl Husák v kontaktu s Janouškem. Právě kvůli někdejším spekulacím, že je s lobbistou v kontaktu, rezignaci nabídl.

Husák v této souvislosti Právu řekl, že jeho rezignace by měla přispět ke zklidnění situace, jakékoliv nadržování známému lobbistovi ale striktně vyloučil. „Pana Janouška samozřejmě znám, stejně jako ho znají další dva tisíce lidí v Praze, ale nemám příliš možnost vysvětlit, že naposledy jsem ho viděl zhruba před rokem, a to ještě náhodou,“ uvedl Husák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák

Zároveň vyloučil, že by mu Janoušek bezprostředně po nehodě volal. „To je naprostý nesmysl, nemluvil jsem s ním opravdu několik dlouhých měsíců, nejsme v kontaktu,“ poznamenal Lessyho náměstek s tím, že o Janouškově nehodě se v pátek dozvěděl až v pozdějších odpoledních hodinách.

Lessy: odpovědnost ať vyvodí i Vondrášek

Lessy současně vyzval ředitele pražské policie Martina Vondráška, aby z nestandardního postupu svých podřízených vyvodil osobní odpovědnost. Vondrášek na to reagoval tím, že o tom bude velmi vážně přemýšlet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel pražské policie Martin Vondrášek

Podle Lessyho při Janouškově zadržení pochybili nikoliv jednotlivci, ale byly to chyby systémové. Policisté například vůbec neoslovili státního zástupce. Žádný z policejních funkcionářů o zadržení nevěděl nebo byl v té době nečinný.

Martin Vondrášek k postupu policie a své rezignaciVideo: Novinky

Vondrášek se hájil tím, že původně to byl nedbalostní trestný čin, což není typ činu, o němž by musel být informován.

Anketa

Měl by kvůli pochybnému vyšetřování Janouškovy nehody rezignovat pražský policejní ředitel?
Ano
17,7 %
Ne
82,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27381 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám