Hlavní obsah

Janoušek se hned tak do vězení nevrátí

– Praha • Aktualizováno

Lobbista Roman Janoušek se zatím do vězení nevrátí. Krajský soud v Brně má na rozhodnutí o nástupu čas do dubna příštího roku, protože v té době Janouškovi končí přerušení trestu. Informovala ČT24. Janoušek má problémy po prodělané operaci hlavy.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Roman Janoušek v roce 2013.

Článek

Lobbista v roce 2012 srazil v opilosti autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec dostal 4,5 roku za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do března 2016, potom byl z rozhodnutí Krajského soudu v Brně dočasně propuštěn na svobodu.

Následně dvakrát žádal pražský městský soud o prominutí zbytku trestu ze zdravotních důvodů, ten mu však ani jednou nevyhověl. Soud loni uvedl, že ačkoliv se v případě odsouzeného jedná o nevyléčitelnou, životu nebezpečnou nemoc, nelze s dostatečnou mírou spolehlivosti předvídat vývoj zdravotního stavu odsouzeného.

Soud ho sledoval

V srpnu vrchní soud informoval o sledování Janouška, aby nakonec potvrdil zamítnutí Janouškovy žádosti o prominutí zbytku trestu. Janoušek se tak do vězení musí vrátit, termín stanoví Krajský soud v Brně.

Podle posudku olomoucké fakultní nemocnice u něj po operaci hlavy existuje riziko těžkého poranění mozku, kvůli němuž by ho pobyt ve vězení ohrožoval na zdraví i životě. Lékařské zprávy předložené soudům totiž mimo jiné uvádějí, že Janouškův stav vyžaduje „neustálý doprovod a dohled poučené osoby“, která by mu mohla poskytnout první pomoc. Policejní sledování však podle vrchního soudu prokázalo, že realita je jiná.

„Aktuální zdravotní stav odsouzeného rozhodně nepřivodil jeho rezignaci na společenský či sportovní život. Odsouzený je nanejvýš schopen pohybovat se samostatně, bez asistence jakékoliv další, natož poučené osoby či opory francouzské hole,“ uvedla tehdy mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám