Hlavní obsah

Janoušek chtěl nový proces, soud žádost zamítl

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý zamítl žádost Romana Janouška o obnovu procesu. Kontroverzní lobbista Roman Janoušek, který byl pravomocně odsouzen ke 4,5 roku vězení za sražení ženy autem, argumentoval přitom mimo jiné tím, že v době nehody, tedy v roce 2012, byl závislý na alkoholu.

Janoušek žádá nový proces, k soudu nedorazilVideo: Novinky

 
Článek

Soud konstatoval, že k obnově procesu nebyly shledány důvody. Zpochybnil například znalecký posudek psychiatra Jaroslava Zvěřiny, kterému vytkl, že u Janouška konstatoval těžkou závislost, aniž by ho vyšetřil.

Další posudky z oblasti neurochirurgie i očního lékařství podle soudu nepřinesly nic nového. Rozhodnutí není pravomocné a lze se proti němu odvolat.

Janoušek se z líčení omluvil

Z úterního líčení se Janoušek omluvil s odkazem na zdravotní problémy neurochirurgického charakteru, kvůli kterým má ostatně v současné době přerušený výkon trestu.

„Lékař jeho účast na stresujícím jednání nedoporučil kvůli možné nenadálé příhodě a fatálním následkům,“ odůvodnil lobbistovu nepřítomnost jeho advokát Lukáš Trojan. Janoušek prodělal v nedávné minulosti několik operací hlavy a na svobodě je od letošního března.

Sraženou prý vůbec nemusel vidět

Soudce Tomáš Kubovec na začátku líčení uvedl, že obhajoba žádost o obnovu řízení opírá především o Zvěřinův nový posudek, který má Janouškovu závislost na alkoholu popisovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek u Vrchního soudu v Praze, který řeší jeho odvolání v případu nehody, při které zranil chodkyni.

„Jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti měly být podstatnou měrou snížené,“ poznamenal k tomu Kubovec s tím, že obhajoba předložila i nové posudky z oblasti neurochirurgie a očního lékařství.

Ty mají dokládat, že Janoušek mohl zdravotními problémy týkajícími se hlavy trpět už v době nehody a nemusel tak sraženou ženu v oblasti pravého předního reflektoru svého auta vůbec vidět.

Jako první u soudu vypovídal právě Zvěřina, soud ale vyhověl žádosti obhajoby a veřejnost tak na dobu jeho výslechu a čtení příslušných lékařských zpráv vyloučil s odkazem na ochranu Janouškova soukromí.

U Ústavního soudu neuspěl

V minulosti Janoušek se snahou o obnovu svého řízení neuspěl u Nejvyššího ani u Ústavního soudu. Podle trestního řádu může soud obnovu řízení povolit, jestliže vyjdou najevo dříve neznámé skutečnosti nebo důkazy, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině nebo které by ukázaly, že původně uložený trest byl ve zřejmém nepoměru k povaze a závažnosti trestného činu či k poměrům pachatele anebo ve zřejmém rozporu s účelem trestu.

Foto: Jiří Hardoš, Právo

Figurantka před vozem při rekonstrukci střetu

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel.

Související téma:

Foto: ČTK

Roman Janoušek

Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici a lobbista jí později zaplatil odškodné 900 000 korun. Pražský městský soud Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let usednout za volant.

Reklama

Související články

Janoušek se dostal z vězení kvůli operaci

Lobbista Roman Janoušek opustil na nějaký čas vězeňskou celu kvůli operaci, deníku Právo to v pondělí řekla mluvčí věznice v Brně-Bohunicích Dana Krejčířová....

Výběr článků

Načítám