Hlavní obsah

Jak věděli vězni z Valdic, že se chystá razie? Zřejmě měli vnuknutí

Právo, Radim Vaculík

O tom, že se ve věznici ve Valdicích chystá na 7. listopad letošního roku rozsáhlá razie, měli zřejmě tamní vězni nějaké vnuknutí. I když i dle následného tvrzení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odsouzení dopředu o zátahu s největší pravděpodobností věděli, nikdo se k možnému úniku informace o chystané akci nehlásí.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Nalezené mobilní telefony u vězňů

Článek

My jsme to nebyli, zaznělo v úterý shodně z úst mluvčích GIBS i Vězeňské služby ČR. Přitom právě tyto dvě bezpečnostní složky měly celou razii na starosti a o plánovaných podrobných prohlídkách valdických cel věděl podle informací Práva jen velmi úzký okruh lidí z vedení obou sborů a nikdo další, dokonce ani vedení ministerstva spravedlnosti.

„Naše vnitřní oddělení prověřovalo, zda informaci o realizaci ve Valdicích vynesl někdo z pracovníků generální inspekce, a bylo to tzv. uloženo s tím, že nebylo potvrzeno, že by se toho dopustil někdo z GIBS,“ řekla Právu mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Doplnila, že nyní tamní vyšetřovatelé prověřují, zda se tedy úniku nedopustil někdo mimo GIBS. A vzhledem k tomu, že o akci věděli už jen lidé z Vězeňské služby ČR, logicky by tedy inspektoři měli viníka najít právě tam.

Vždyť mezi podezřelými byl údajně i její generální ředitel Jiří Tregler, který krátce po zátahu rezignoval na funkci, údajně z osobních důvodů. Jenže ani vedení vězeňské služby nechce mít máslo na hlavě. Jeho mluvčí Gabriela Pohlová Právu nejprve telefonicky sdělila: „Šetření kontrolních orgánů vězeňské služby neprokázalo, že by byl o akci někdo informován předem z naší strany.“

Při razii ve Valdicích našla policie u vězňů nože a mobilyVideo: GIBS, Novinky

V následné SMS šla ještě dál, když napsala, že interní šetření „neprokázalo únik informací o plánované bezpečnostní akci ve věznici Valdice“, tedy že vlastně žádný nebyl. Jenže jak už v polovině listopadu Právu sdělil důvěryhodný zdroj z justičního prostředí, „razie byla prozrazená a potvrdili to i sami vězni, že věděli o tom, kdy se uskuteční“.

V tomtéž duchu tehdy mimochodem hovořila i mluvčí GIBS Sandorová, když konstatovala, že na zveřejněných záběrech z razie lze vidět, jak jsou předem vytipované skrýše na mobily či zbraně prázdné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám