Hlavní obsah

Jablonecká soudkyně dostala podmínku za vyzrazení informací z vyšetřování

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jablonecké soudkyni Lucii Treglerové vyměřil v úterý pražský městský soud roční podmínku za zneužití pravomoci úřední osoby. Toho se měla dopustit tím, že varovala svou dceru před probíhajícím vyšetřováním vedeným proti jejím známým z drogového prostředí. Verdikt není pravomocný, soudkyně se proti němu na místě odvolala.

BEZ KOMENTÁŘE: Jablonecká soudkyně Lucie Treglerová u pražského městského souduVideo: Novinky

 
Článek

Soudkyni Treglerovou už loni v létě Obvodní soud pro Prahu 1 obžaloby zprostil, ovšem kvůli tomu, že nebyl místně příslušný, byl rozsudek zrušen a případ se dostal k pražskému městskému soudu.

„Máme za to, že je dán ucelený řetězec důkazů, abychom mohli rozhodnout o vině obžalované,“ uvedl soudce Kamil Vacík. Podle obžaloby se Treglerová v roce 2016 seznámila se spisem vedeným proti známým její dcery a tu o probíhajícím vyšetřování informovala textovou zprávou a následně se s ní sešla. Údajně jí mimo jiné vyčetla, že obchoduje s pervitinem, po Jablonci vozí dealery a je prý jen otázkou času, kdy skončí v kriminále. Upozornila ji také, že byly nasazeny odposlechy.

Treglerová, kterou v lednu 2018 tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán dočasně zbavil kvůli obvinění taláru, byla obžalována právě kvůli této komunikaci s dcerou. Ta se pohybovala mezi jabloneckými dealery drog, u kterých souhrou okolností právě Treglerová povolila policejní odposlechy. Rozhodovala o tom v rámci pohotovostní služby na soudu, jinak se věnovala rodinnému právu a rozvodům.

Trvala na své nevině

Stejně jako loni u obvodního soudu, tak i v úterý u městského soudu Treglerová obžalobu odmítla. „Trvám na tom, že jsem své dceři neřekla nic ze spisu,“ prohlásila před soudem a dodala, že k informacím o sledování podezřelých se jako soudkyně civilního práva ani nedostane. Soudkyně uvedla, že jí z internetu přišla SMS, která popisovala, čeho všeho se měla její dcera dopouštět.

Protože ale na telefonu neuměla zprávu dceři prostě přeposlat, přepsala si ji prý na papír a následně ji dceři přetlumočila. Což dcera Treglerové následně potvrdila. „Přeposlala mi ji svými slovy, protože neumí přeposlat zprávu jako takovou,“ řekla soudu dcera soudkyně.

Pelikán zprostil výkonu funkce obviněnou soudkyni

Domácí

Státní zástupce měl nicméně vinu soudkyně za prokázanou a navrhoval pro ni roční podmínku s přihlédnutím k jinak řádně vedenému životu či k vynikajícímu pracovnímu hodnocení.

Naopak Treglerová i její obhájkyně trvaly na nevině. „Nikomu jsem žádnou informaci ze spisu nepodala. Ani své dceři. Trvám na tom, že jsem nevinná a že jsem se ničeho nedopustila, co mi je kladeno za vinu,“ prohlásila na závěr Treglerová. Její obhájkyně k tomu podotkla, že soudkyně neměla ani důvod chránit lidi kolem její dcery.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám