Hlavní obsah

Iráčané podezřelí z terorismu, které zadrželi v Praze, půjdou do vydávací vazby

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, bad, rav

Dvojici Iráčanů, podezřých z napojení na teroristy, kteří byli ve středu zadrženi v Praze, poslal v pátek městský soud do vydávací vazby. Soud zároveň ve zkráceném řízení rozhodl, že dvojice bude vydána do Rakouska.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržený Iráčan Ammar Raheem Mahmod přichází k souduVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Třicetiletý Ammar Rahím Mahmúd souhlasil s vydáním do Rakouska, proto soud rozhodl ve zkráceném řízení, že se tak stane do 10 dnů. Soud rozhodl stejně i v případě o tři roky mladší Rijám Šukrí Salí Badríové. Ta k zadržení nic neuvedla, Mahmúd podle svého právního zástupce před soudem jakoukoliv vinu popřel. Pražský soud nicméně o jeho vině či nevině nerozhodoval.

Podle mluvčího Městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly měla zadržená dvojice v plánu přiletět ve středu do Prahy, přenocovat tady a podívat se po památkách, a ve čtvrtek letět dál do Rakouska. I proto neměl zadržený problém s vydáním do této země. Cimbala doplnil, že nikdo z nich nemá ani neměl vazby na nikoho v Česku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rijám Šukrí Salí Badríová přichází na jednání soudu.

Muže a ženu zadržela policie ve středu v Praze po jejich příletu na pražské letiště v Ruzyni. Iráčané měli údajně tvořit teroristickou buňku s dalším mužem z Iráku, který je podezřelý ze dvou teroristických útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ammar Rahím Mahmúd přichází k soudu.

Toho zadržela ve Vídni rakouská policie. Muž se údajně pokusil loni v říjnu vykolejit vlak na trase Norimberk–Mnichov, o dva měsíce později zase položil betonové desky na koleje poblíž Dortmundu. Ani v jednom případě se nikomu nic nestalo.

Mluvčí městského státního zastupitelství k vydání Rijám Šukrí Salí BadríovéVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

O zadržení všech tří podezřelých informoval ve čtvrtek rakouský ministr vnitra Herbert Kickl, česká policie informace později potvrdila. Že se česká veřejnost dozvěděla o zadržení údajných teroristů od rakouského ministra vnitra, nepovažuje ten český, Jan Hamáček (ČSSD), za pochybení.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) šlo o běžný policejní úkon, nesouvisející s národní bezpečností.

Reklama

Výběr článků

Načítám