Hlavní obsah

Internista ordinoval v opilosti, trest si odpracuje a rok nesmí léčit

ČTK, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolně se nechal zavřít do psychiatrické léčebny, aby se zbavil závislosti na alkoholu. Nepomohlo to. Záhy po propuštění z léčení Pavel Kordas neodolal pokušení a znovu se napil. Tentokrát ho ale za to stihl trest, neboť v těžké opilosti coby lékař vyšetřoval pacienty.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pavel Kordas u rokycanského soudu.

Článek

Dvaapadesátiletý internista se specializací na léčbu onemocnění zažívacího traktu nesmí podle pondělního rozsudku rokycanské soudkyně Marty Kubalíkové rok pracovat jako doktor a navíc ho za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky ještě čeká 200 hodin veřejně prospěšných prací.

„Nezodpovědnost obviněného jako lékaře je dvojnásobná. Byl v takové míře ovlivněn alkoholem, že nemohl bezpečně a s jistotou provádět léčbu, čímž pacienty ohrozil na zdraví,“ prohlásila soudkyně.

Vypil hodně tvrdého alkoholu

Kordas poslední únorový den letošního roku ordinoval na interní ambulanci rokycanské nemocnice s více než třemi promile alkoholu, které mu policisté naměřili v dechu po deváté ráno. „Večer vypil sedm deci tvrdého alkoholu a ráno další čtyři. V tomto stavu vyšetřil pět pacientů, než byl vystřídán,“ řekl žalobce.

Provinilý lékař se před soudem kál. „Byl to úlet,“ řekl. K tomu, co se stalo, měl své vysvětlení. „Sužovaly mne rodinné problémy. Dozvěděl jsem se, že otce čeká složitá operace srdce, kterou nemusí přežít. Zároveň moje dcera dostala mononukleózu, kvůli které musela odložit maturitní zkoušku,“ ospravedlňoval se Kordas. Upozornil také na to, že žádnému z pacientů, které ten den vyšetřoval, neprováděl jakýkoliv zákrok.

Sestra si ničeho nevšimla

„Jen jsem předepisoval léky těm, které je už dlouhodobě užívají,“ hájil se Kordas. Soudkyně v této souvislosti uvedla, že do ordinace mohl přijít klidně člověk s velkým zdravotním problémem. „To si ani nedovedu představit, jak by lékař se třemi promile v takovém případě postupoval,“ reagovala Kubalíková.

Kordasův exces se snažil u soudu bagatelizovat jeho nadřízený, primář interny Aleš Sedláček. „Ani sestra si nevšimla, že by se chování lékaře lišilo od jiných dnů, kdy prováděl stejné úkony. Kromě toho, že se jí zdál unavený, tak zásadním způsobem nijak nechyboval,“ prohlásil Sedláček.

Jediný lékař se specializací

Vedení nemocnice Kordase podrželo a dalo mu ještě šanci. „Je jediným lékařem s touto specializací pro celé Rokycansko. Po odborné stránce k němu nejsou sebemenší výhrady jak od pacientů, tak z řad personálu. Dohodli jsme se, že bude pokračovat v protialkoholní léčbě,“ dodal šéf interny.

Kordas je nyní pod přísnější kontrolou, každý týden nejméně dvakrát musí dýchat do detekční trubičky. Přišel o osobní příplatek 4000 korun a má zmrazený růst platu.

Nesměl řídit auto

Kvůli alkoholu Kordas nesměl také rok řídit auto. Loni ho policisté v Hořovicích přistihli opilého za volantem. Řidičák už má zpátky, když úspěšně zvládl psychologické přezkoušení.

Pondělní rozsudek není pravomocný, Kordas si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám