Hlavní obsah

Inspekce vyšetřuje elitního policistu

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Inspekce ministra vnitra vyšetřuje náměstka ředitele nového Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Milana Šišku pro podezření z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Informaci Právu potvrdil pracovník tiskového odboru ministerstva vnitra Jiří Hájek.

Foto: Richard Meiner
Článek

"Šetříme podnět, který inspekci předal náměstek státního zástupce Prahy 1 Michal Zachystal," vysvětlil. "Šiška podle oznamovatele nepodnikl kroky proti nezákonným obchodům, které státu způsobily půlmiliardovou škodu, přestože o nich věděl. Případ vyšetřuje inspekce, a nikoliv policejní vyšetřovatelé, protože jedině inspekce má pravomoc vyšetřovat trestnou činnost policistů," řekl ve čtvrtek Právu Zachystal.

Škodu měl Šiška způsobit v souvislosti s kauzou jihlavské společnosti M5, která dovážela do České republiky motorovou naftu a benzín a skončila s půlmiliardovým celním dluhem. Šiška již v březnu obvinění odmítl.

Šiška: informace jsem předal

"Mohu písemně doložit, že jsem na poznatky o podezření z nezákonných dovozů nafty a benzínu ze slovenského Slovnaftu firmou M5 Jihlava v prosinci 2001 reagoval do deseti minut od okamžiku, kdy jsem informace získal," řekl Právu Šiška. Uvedl, že poznatky předal nadřízeným Martinu Pavlíkovi a Miroslavu Antlovi a podřízené složce, kterou vedl Jiří Zdražil.

Podle ředitele zrušeného Úřadu finanční kriminality a ochrany státu (ÚFKOS) Martina Pavlíka, který před šesti týdny trestní podnět podal, se Šiška mýlí. "Na Šiškův případ mě až letos upozornil analytik ÚFKOS. Podle něj Šiška o podezřeních na nelegální obchody s naftou věděl nejpozději na začátku prosince 2001, ale nekonal, jak měl. Podat podnět k vyšetření případu s tak vysokou škodou byla má povinnost. Učinil jsem tak v okamžiku, kdy jsem se to dozvěděl," upřesnil Právu Pavlík.

Obvinění jednatelé M5

Jihlavská firma M5 dovážela do České republiky motorovou naftu a benzín a skončila s půlmiliardovým celním dluhem. Loni v červnu na základě trestního oznámení Generálního ředitelství cel policie obvinila z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby dva jednatele M5 Martina Haimanna a Milana Vítka. Koncem července obvinila i podnikatele Radovana Krejčíře, podezřelého z organizování trestné činnosti. Nelegální činnosti se obvinění podle spisu dopouštěli od listopadu 2001 do loňského ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám