Hlavní obsah

Inspekce případ Kajínek znovu neotevře, podle ní policisté nevraždili

Právo, Radim Vaculík

Policejní inspekce tento týden rozhodla o tom, že znovu neotevře případ doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. Neexistují podle ní žádné nové důkazy, že by v roce 1993 v borských serpentinách vraždili policisté.

Článek

Inspekce se kauzou zabývala od letošního března na základě trestního oznámení rakouského podnikatele českého původu Phillipa Janýra, který upozornil na nahrávku telefonátu z loňského června mezi provozovatelem webu podporujícího Kajínka Lukášem Charvátem a v té době anonymním volajícím.

Ten tvrdil, že jako bývalý policista v den, kdy nájemný vrah zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho ochránce Juliána Pokoše, odposlouchával jiného podnikatele Antonína Vlasáka.

Tedy muže, kterého sice policie tehdy považovala za objednavatele vraždy, ale soud jej později odsoudil pouze za vydírání. Podařilo se mu prokázat jen to, že si Kajínka objednal na zastrašení Jandy a nikoli na jeho vraždu.

Šetření svědectví nepotvrdilo

Charvátovi tento muž řekl, že v odposleších o Kajínkovi nepadlo ani slovo, naopak prý z nich vyplynulo, že vraždili policisté.

Inspekci se sice volajícího podařilo vypátrat a vyslechnout, nicméně z vyrozumění vyšetřovatele, které Janýr jako oznamovatel ve čtvrtek oficiálně obdržel a které má Právo k dispozici, vyplývá, že jeho verze se ničím nepotvrdila.

„Inspekce provedeným šetřením dospěla k závěru, že nebyly zjištěny žádné konkrétní skutečnosti potvrzující informace uváděné bývalým policistou v telefonickém rozhovoru s Lukášem Charvátem, tedy nelze hovořit o existenci nových důkazů v kauze vražd v borských zatáčkách,“ napsal vyšetřovatel.

Podle Charváta přitom závěry inspekce nemusí znamenat, že expolicista nemluvil pravdu. Samotné odposlechy, které tento bývalý příslušník spolu s kolegy v roce 1993 pořídil, totiž byly po pěti letech skartovány.

Případ byl nyní podle mluvčí inspekce Martiny Lídlové uzavřen a spisový materiál skončil v archivu policie. Rozhodnutí je pravomocné, protože Janýr proti němu nehodlá podávat stížnost.

„Informace, které podal bývalý policista z Plzně provozovateli webu na podporu Jiřího Kajínka, považuji za velice nezodpovědné. Vyvolaly u hodně lidí přesvědčení, že policisté se na zločinu účastnili. Po obsáhlém šetření se to dá vyloučit a inspekci za její práci děkuji,“ napsal ve čtvrtek Právu v mailu Janýr.

Do práce inspekce přitom vkládal velké naděje i ministr vnitra a bývalý novinář Radek John (VV), který po zveřejnění informace o novém svědkovi doufal, že půjde o stopu vedoucí k obnovení celého procesu.

Kajínkova šance na obnovu procesu přitom ještě existuje. V lednu má Krajský soud v Plzni na návrh jeho obhájce Tomáše Zejdy projednat případnou obnovu procesu. Zejda chce na jednání předložit posudek, podle kterého vrah tehdy na autě obětí musel zanechat otisky prstů. Kajínkovy se tam přitom prý nenašly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám