Hlavní obsah

Inspekce obvinila dva dozorce kvůli útěku recidivisty Nováka

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v pondělí podle zjištění Práva obvinili dva dozorce z pankrácké vazební věznice kvůli úternímu útěku nebezpečného recidivisty Jana Nováka z nemocničního pokoje v pražské Thomayerově nemocnici. Teoreticky tak sami mohou skončit ve vězení až na deset let.

Foto: Policie ČR

Hledaný vězeň Jan Novák.

Článek

„V souvislosti s útěkem vězně bylo dnešního dne zahájeno trestní stíhání dvou příslušníků Vězeňské služby ČR,“ řekla v pondělí Právu bez dalších podrobností mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Oba muži, kteří jsou od té doby postaveni mimo službu, Nováka odsouzeného za loupeže na 8,5 roku vězení nechali 25. listopadu odpoledne samotného v pokoji a bez pout, čímž podle svých nadřízených fatálně porušili veškeré možné předpisy.

Foto: Policie ČR

Jeden z nich si v době vězňova útěku zašel podle zdroje redakce na záchod, druhý si měl údajně na chodbě hrát hry na mobilním telefonu. Šlo přitom o zkušené dozorce, kteří ve Vězeňské službě ČR působí shodně deset let. Policie Nováka ani téměř po týdnu od jeho útěku nenašla.

Sandorová zatím odmítla sdělit, z čeho přesně jsou oba dozorci obviněni, a to včetně právní kvalifikace, tedy jakého trestného činu se mohli dopustit. V úvahu jich přitom připadá hned několik s různými trestními sazbami, tedy hrozícími tresty.

Trest až deset let?

Jde především o trestný čin porušení povinnosti strážní služby, kde by oběma mužům hrozilo až deset let vězení.

„Pro tento trestný čin byly zahájeny úkony trestního řízení a byla věc prověřována,“ potvrdila Právu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že žalobci zatím do pondělního odpoledne informace o obvinění obou dozorců od inspekce neobdrželi.

Podle zmíněného trestného činu se mohli dozorci dopustit hrubého porušení svých povinností a způsobit tím škodlivý následek, k jehož odvrácení měl výkon jejich strážní služby směřovat.

Dále ještě připadá v úvahu i porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby, kde je možný dvouletý trest či také maření úkolu přední osoby z nedbalosti s ročním či až tříletým vězením.

A v případě, že by se například prokázal úmyslný podíl dozorců na útěku vězně, je možné je stíhat i pro zneužití pravomoci úřední osoby s pětiletým trestem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám