Hlavní obsah

Hrozně huhlal, nevím, co chtěl, vypověděla oběť znásilnění v Jablonci

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Výslechem čtyřicetileté ženy, kterou měl u Penny Marketu v Jablonci nad Nisou znásilnit čtyřiapadesátiletý Josef Giňa, pokračovalo ve středu líčení u Krajského soudu v Liberci. Giňa se měl poté oběť pokusit zabít. Líčení bylo před prázdninami odročeno mimo jiné proto, že hlavní obžalovaný mluvil a artikuloval tak špatně, že mu v soudní síni vůbec nikdo nerozuměl.

Foto: Michael Polák, Právo

Obžalovaný Josef Giňa

Článek

Žena ale nebyla v soudní síni před lidmi téměř schopná vypovídat. Na dotazy soudkyně či státního zástupce buď neodpovídala vůbec, nebo jen zmateně tvrdila, že už si to nepamatuje. Nebyla si schopná ani vzpomenout, zda někdy byla v Jablonci nad Nisou, kde k činu došlo.

Podle obžaloby chtěl Jozef Giňa po ženě v Jablonci sex. Když odmítla, měl jí stáhnout kalhoty a pod mostem u potoka v ulici Ivana Olbrachta ji znásilnit. Následně, aby zakryl svůj čin, se ženu podle spisu pokusil zabít. Seděl jí na zádech, držel hlavu pod vodou v potoce a zároveň ji škrtil. Ženu zachránil kolemjdoucí, který Giňu vyrušil.

Soudkyně Eva Drahotová se ve středu marně snažila z oběti dostat popis toho, jak se hrůzný skutek seběhl. „Jak vám to dal najevo, že po vás chce sex?“ ptala se soudkyně. „Jsme tady všichni dospělí, už jsme toho hodně slyšeli, tak nemějte problém,“ vyzývala soudkyně ženu, která pouze mlčela.

Hrozí mu až 20 let

Oběť i údajný pachatel pocházejí ze sociálně slabého prostředí. Před činem byli oba dlouhodobě nezaměstnaní a neměli trvalý domov, vzájemně se ale vůbec neznali. Než se měl Giňa ženu pokusit zabít, moc si toho spolu ani neřekli. Už na policii žena vypověděla: „Nevím, co mi chtěl. Nebylo mu rozumět, hrozně huhlal.“

Giňa ve středu v soudní síni několikrát promluvil, reagoval zejména na čtenou výpověď ženy z přípravného řízení. Jeho reakci ale musela soudkyně tlumočit ostatním i zapisovatelce, protože mu opět nebylo rozumět. S výpovědí ženy nesouhlasil. Za znásilnění a pokus o vraždu mu hrozí až 15 až 20 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám