Hlavní obsah

Horníka v uranovém dole zabil kámen, když se chtěl nasvačit

Právo, Novinky, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Rožínka (Žďársko)
Aktualizováno

V uranovém dole v Dolní Rožínce na Žďársku zemřel v pátek padesátiletý horník. Neštěstí se stalo kolem 02:00 při ražbě překopu. Na hlavu zkušeného slovenského horníka spadl při ražení nové chodby kámen v době, kdy jeho kolegové odešli pro vozíky. Téměř hodinové oživování přímo v místě tragédie už bylo zbytečné.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Horník v uranovém dole Rožná na Žďársku. Ilustrační foto.

Článek

„Zranění muže byla neslučitelná se životem,“ mohl už jen zopakovat primář záchranky Miroslav Havlík slova lékaře, který se bezvládného pacienta dočkal u výtahu z šachty po druhé hodině. Přímo na místě, v hloubce 1100 metrů pod povrchem, se mu kolegové kolegové a záhy i báňští záchranáři snažili zachránit život. Marně.

Chtěl si dát svačinu

„K neštěstí došlo při ražbě nové chodby na 23. patře. Chlapi odbourávali odpal, a když se kolem čtvrt na dvě dostali asi do půlky, došly jim vozíky. Vydali se tedy pro prázdné, jen 50letý předák zůstal na místě s tím, že si udělá svačinu. Když se ale horníci po několika minutách vrátili zpět, našli kolegu zavaleného,“ popsal okolnosti neštěstí hlavní inženýr důlního závodu Petr Kříž. Jak doplnil, smrtící kámen se uvolnil z horní části pravého nadložního bloku - tedy právě z míst, odkud směřoval zásah přímo na hlavu.

„Nyní je pracoviště zastaveno na postupu. O dalších krocích rozhodne báňský úřad,“ uvedl Petr Kříž.

Zavelný horník patřil k nejzkušenějším

Muž, který bydlel na dolnorožínecké ubytovně, pracoval na dole Rožná asi pět let. Délkou praxe patřil k nejzkušenějším zdejším horníkům. Jako směnový předák mj. zodpovídal za dodržování technologického postupu. Zda došlo k nějakému pochybení, to nyní podle žďárské policejní mluvčí Jany Martincové vyšetřuje policie a báňský úřad.

V posledním činném uranovém dole ve střední Evropě, který je součástí státního podniku Diamo, pracuje asi 500 horníků. Poslední neštěstí se na pracovišti, které se v rámci obdobných provozů může pyšnit vysokým stupněm bezpečnosti, stalo v roce 1994 a mělo podobnou příčinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám